Hvem har ikke drømt om å sole seg i glansen fra en skikkelig kul luksus- eller sportsbil? Fakta er at du kan få en skikkelig eksklusiv bil med masse utstyr, heftig motor, kult design og en god dose snobbefaktor, overraskende rimelig i bruktmarkedet. Vel å merke dersom du går for en litt eldre bil.

– Herlig, herlig, men farlig, farlig. For disse bruktbilene kan gi deg et betydelig økonomisk tap, sier Nils Sødal, som er senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Den store majoriteten av bilkjøp er bruktbilkjøp. Hvert år skifter rundt en halv million bruktbiler eier, mens det selges omtrent 150 000 nye biler i året her i Norge.

Det er også slik at bruktbilkjøp ikke bare styres av tørre fakta og sunn fornuft. Innimellom kan både drømmer og følelser ta litt overhånd. Når en del av de brukte premiumbilene også koster en god del mindre enn man skulle tro, kan det være fort gjort å droppe fornuften og å følge drømmen, selv om bilen er noen år gammel.

– Finner du en eksklusiv bil på bruktmarkedet og garantitiden har gått ut, er det lurt å tenke seg om en gang eller to. Tommelfingerregelen er at hadde du ikke råd til å kjøpe bilen ny, så har du heller ikke råd til å eie den brukt, rådgir Sødal.

Dyrere deler og dyrere service  

Flere ting kan gå i stykker på en eldre brukt bil. Eksklusive biler med masse utstyr er dyrere å reparere. Det er rett og slett flere ting som kan gå galt. De blir fort veldig dyre å holde på veien. Dristige og avanserte innovasjoner, delepriser som du ikke i din villeste fantasi så for deg og timepriser på over 3000 kroner pluss moms på verkstedene kan sette familieøkonomien skikkelig på prøve. En prøvelse som fort kan gi både grå hår, søvnløse netter og slunken bankkonto. Det har mange smertelig erfart.

– Vi snakker om alt fra turboer, luftfjæring, avansert elektronikk, kameraer og motortrøbbel til girkasser som kan ryke og gi påkost i hundretusenkronersklassen og ikke sjelden mange hundretusen kroner også, sier Nils Sødal.

Mer forutsigbarhet og sikrere bilhold

Sødal har et klart råd til bruktbilkjøperne, og det er å se etter en bil som fortsatt er innenfor nybilgarantien.

– Er bilkjøpsbudsjettet slik at du kan kjøpe deg en premiumbil som er 6 år gammel, har du også budsjett til en langt nyere, men kanskje ikke like spennende bruktbil som er innenfor nybilgarantien. Dette gir et langt mer forutsigbarhet og et langt sikrere bilhold enn en eldre og eksklusiv bil som kan ryke på flere dyre reparasjoner, avslutter Nils Sødal.