EB-STRANDA: Torbjørn Trommestad (t.v.), leder av forebyggende seksjon i politiet i Arendal, og innsatsleder Knut Inge Haugesten er på EB-stranda hvor rundt 300 ungdommer samlet seg 16. mai. Foto: Mona Wikøren

Klar beskjed fra politiet: – Vi er sjanseløse uten foreldrene denne helgen

(Agderposten) Det blir fantastisk sommervær i pinsehelgen, og på sosiale medier nærmest koker det av forventning blant ungdommer. Politiet forventer en hektisk helg – i hele distriktet.

Torbjørn Trommestad, leder av forebyggende seksjon i politiet i Arendal, og innsatsleder Knut Inge Haugesten har 17. mai-helgen friskt i minne. 16. mai kom meldingene om store ansamlinger av ungdommer på EB-stranda i Arendal. De fleste var under 18 år og de var veldig, veldig fulle. Ambulansepersonell måtte ta hånd om en rekke ungdommer.

Onsdag i forrige uke rykket dessuten politiet ut til en fest ved Trevann i Froland. Mange var på vannet på flåter og i båter.

INNSATSLEDER: Knut Inge Haugesten, innsatsleder i politiet i Arendal, er forberedt på en hektisk helg. Foto: Mona Wikøren

Oppbygget festetrang

Politiet frykter at det samme skjer i helgen. De har stor forståelse for at ungdommene er ivrige etter å treffe venner og at det frister med festligheter. Politiets største bekymring er imidlertid at festlighetene skal få alvorlige konsekvenser.

FOREBYGGENDE: Torbjørn Trommestad, leder av forebyggende seksjon i politiet i Arendal, forteller at politiet har samarbeidet med frivillige for å få på plass en bedre natteravnordning. Foto: Mona Wikøren

– Det er ikke noe nytt at ungdommer treffes og fester. Men det som er spesielt nå er at vi har vært i en situasjon hvor mange har vært uten noen særlig sosial kontakt i lengre tid. Mange sitter nok å kjenner på at de fortjener en fest, sier Trommestad og legger til:

– Politiet har stor forståelse for at folk vil kose seg, men tenker at det viktig at foreldrene vet hvor ungdommen faktisk er.

Er forberedt, men …

Politiet er forberedt. Ambulansen er forberedt. Natteravner, barnevernsvakten og MC-ravner er forberedt.

Vi er sjanseløse uten foreldrene denne helgen.

– Men vi er sjanseløse uten foreldrene denne helgen, sier Trommestad og poengterer:

– Det er den samme, gamle visa som gjelder: Hvor er ungdommen din? Hvis ungdommen har sagt at de skal på telttur med venner, så bør man sjekke med andre foreldre at det stemmer. Eller kanskje man blir lurt?

Videre understrekes det at mange ungdommer vil vegre seg for å kontakte foreldrene hvis de har løyet om hva de egentlig har planlagt.

– Pass på å gjøre avtale med ungdommen om at du henter på et gitt tidspunkt, råder Trommestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

HENTEAVTALE: Politiet i Arendal råder foreldre til å avtale tidspunkt for å hente ungdommene sine hjem. Foto: Mona Wikøren

Mye har endret seg

Den erfarne politimannen, som selv har kontaktet Agderposten i forkant av pinsehelgen, sier at hensikten med å gå ut i mediene er å sikre god informasjon ut til foreldre.

– Det at ungdommer samles for å feste er ikke nytt. Mange husker nok tilbake på egen ungdomstid og tenker at det er slik det alltid har vært. Men mye har endret seg med årene, sier Trommestad.

For 30 år siden var det mer vanlig med mange, mindre fester hvor festdeltakerne kjente hverandre godt. Hver lille grend hadde gjerne sitt eget samlingssted.

– Du har EB-stranda, Trevann i Froland, Stølsviga på Hisøy, Spornes på Tromøya og Buøya – for å nevne noen steder, sier Trommestad.

Men i dag er man mer mobile, og ungdommene finner hverandre gjennom sosiale medier. Dermed blir de små, lokale festene mye større. Festdeltakerne kjenner hverandre ikke.

KLAR OPPFORDRING: Torbjørn Trommestad (t.v.) Knut Inge Haugesten oppfordrer foreldre til å sjekke om ungdommene faktisk er der de har sagt de skal være. Foto: Mona Wikøren

– Når mange av festdeltakerne er fra 13 år og oppover, og det i tillegg arrangeres i nærheten av vann og tilgang til høyhastighetsbåter, så kan det fort gå veldig galt. For 30 år siden samlet man seg kanskje på ei sjekte. Før var det gjerne øl som ble drukket. Nå er det sprit – og dessuten er det ofte tilgang til narkotiske stoffer. Det er en stor forskjell på nå og da, minner Trommestad om.

Politimannen forteller at ungdommene lett finner ut hvor andre ungdommer samler seg. Det er bare å ta en kikk på kartet i Snapchat, så ser man hvor det er store grupper samlet.

– Dessuten: Ikke bli overrasket over fester som starter mye tidligere på dagen, gjerne i 13-14.00-tiden, poengterer Trommestad.

Farlig flåtefyll

En annen utfordringer er at ungdommene gjerne samles på litt utilgjengelige steder. Hvis det så går galt, vil det kunne ta tid før nødetatene når fram.

FORBEREDT: Innsatsleder Knut Inge Haugesten har en travel helg i vente. Foto: Mona Wikøren

– Ved Trevann i Froland har vi sett at ungdommer samler seg på flåter som ikke er bygget for bruken. Det er ganske ugreit, altså. Det er iskaldt i vannet, og utpå kvelden blir det mørkt. Med mye alkohol, svekkes dømmekraften og alt kan gå skikkelig galt, sier Trommestad og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Tenk så vondt det hadde vært om du som forelder stolte på at datteren din var på telttur. Hun ender opp på en fest og det går skikkelig galt. Det ville jo vært forferdelig!

En annen bekymring er at grensene tøyes veldig hva gjelder seksuell aktivitet på slike fester, sier Trommestad.

Ikke-kjørbare foreldre

– Er det slik at foreldre også synes de fortjener en fest og egentlig ikke er tilgjengelige for å hente ungdommene?

– Ja, det skjer ofte at vi ringer foreldre for å fortelle at barnet deres har drukket for mye eller har skadet seg og må til legevakten. Så sitter de selv i sosialt lag og konstaterer at ingen rundt dem er kjørbare, sier Trommestad og tilføyer:

– Det er ikke det at de ikke bryr seg, men de har kanskje bare stolt på at barnet skulle overnatte hos venner – uten å sjekke at det faktisk er tilfelle. Så vil man gjerne bruke anledningen selv til å hygge seg.

POLITIET: Politiet i Arendal ber innstendig om at foreldre følger med på hva ungdommene gjør i helgen. Foto: Mona Wikøren

Oppsøkende natteravner

Som tidligere nevnt har nødetatene forberedt seg godt før helgen. Trommestad forteller at politiet som har samarbeidet med frivilligheten for å få på plass en natteravnordning som er mer treffsikker.

– Vi har løftet ordningen til et nytt nivå og her er det mange som virkelig gjør en fantastisk innsats. Røde Kors har gjort en stor jobb for å organisere dette. I tillegg har vi MC-ravner. De reiser rundt, følger med på hvor ting skjer og har kontakt med innsatsleder, sier Trommestad.

Dessuten er barnevernsvakten, som tidligere ikke har vært oppsøkende, vil være ute i helgen.

For poenget er å finne de store samlingene av ungdommer.

– Smittevernhensyn er det dessverre ikke så mange ungdommer som tenker på når de har fått i seg litt. Men dette er ikke vårt fokus nå. Det ligger en oppdemmet spenning i lufta etter koronaisolasjonen og det koker på nett av ungdommer som vil feste og ha det gøy. Nå trenger vi foreldrenes hjelp for at dette skal gå bra, avrunder Trommestad.