HEADHUNTET: Da Ada Hegerberg ikke hadde anledning, spurte arrangørene tolv år gamle Anna Mosby Fuglestad om å holde appell under Women's March Day i Oslo. Det kunne hun ikke si nei til, og lørdag talte hun for flere hundre mennesker i Oslo. Foto: Emma Emilie Højlyng Fløde

Klar melding fra Anna

Anna Mosby Fuglestad fra Lillesand stilte opp da Ada Hegerberg meldte avbud. Lørdag appellerte hun for hundrevis av mennesker på Youngstorget i Oslo. Lillesandsjenta krever likebehandling av kvinner og menn i fotballen.

Anna, som til vanlig spiller på Lillesands jenter-13-lag, fikk oppmerksomhet fra hele landet da hun i oktober sendte e-post til elitedirektør i Norges Fotballforbund, Lise Klaveness.

I helgen holdt hun appell for hundrevis av mennesker på Youngstorget i Oslo, i forbindelse med Women’s March Day.

TALTE: Anna stilte spørsmål om hvorfor det er slik at jenter hele tiden må prestere og bevise for å oppnå den samme respekten som guttene. Foto: Emma Emilie Højlyng Fløde

Rett før Anna skulle holde tale, møtte vi henne på en kafé i Oslo. Hun hadde fått med seg mamma Eirien Mosby Fuglestad, pappa Eivind Mosby Fuglestad, storesøsteren Ida, som bor i Oslo og kusinen Josephine, som støttespillere. Selv om det bare var én time til Anna skulle appellere, virket hun ganske avslappet.

– Det har ennå ikke gått helt opp for meg, så jeg er egentlig ikke nervøs, sier hun.

Rolig

– Du har virket veldig rolig hele tiden – også på bilturen på vei hit, da vi tullet med at du skulle snakke foran så mange mennesker. Men nå merker jeg du begynner å sitte litt mer anspent, supplerer mamma Eirien.

Foreldrene var derimot litt nervøse på Annas vegne.

– Vi er litt nervøse, ja, sier pappa Eivind.

– Men det skal gå veldig fint. Hun har alltid hatt store ambisjoner, legger Eirien til.

– Da Anna var fire år gammel, sa hun at hun skulle bli en musketer i Paris. Og nå, når hun har blitt litt eldre, er det fotball hun har vist at hun vil satse på, legger moren til.

Klare krav

Men Anna satser ikke på fotballen uten klare krav, som mange andre unge spillere gjør:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

FOLKSOMT: Mange hundre møtte opp på Youngstorget i Oslo lørdag. Foto: Emma Emilie Højlyng Fløde

– Jeg vil kjempe for at jenter og gutter skal bli møtt med den samme respekten og ha de samme tilbudene både på og utenfor banen, slår hun fast.

I talen sier hun blant annet dette om jenter:

«Vi må tørre å si ifra. Vi må tørre å rope høyt. Og vi må tro at vi påvirke de som tar avgjørelsene som angår oss. Vi må være med å skape forandring.»

Hun påpeker også at Norges kvinnelandslag nesten alltid er kvalifisert til de store mesterskapene.

Inspirasjon

Da hun skrev talen, ble hun inspirert av Barcelona- og landslagsspiller Caroline Graham Hansen, som blant annet har uttalt seg om forskjellene mellom kvinne- og herrefotball på NRK-programmet Lindmo.

– Jeg fikk inspirasjon fra intervjuet hennes på Lindmo, og brukte noe av det jeg har sagt i andre intervjuer, sier Anna.

Hun har skrevet talen selv, men fikk litt hjelp til det språklige av moren.

Oppmerksomhet

SA IFRA: Mange hadde med seg meningsfylte plakater. Foto: Emma Emilie Højlyng Fløde

Hun forteller at hun har fått masse oppmerksomhet etter at hun i fjor høst sendte e-post til Norges Fotballforbund. Hun har blant annet vært gjest i God Morgen Norge på TV2 og blitt intervjuet av Aftenposten. I tillegg har hun fått masse støtte av lagvenninnene sine.

– Det har tydeligvis truffet mange, og det er mange som har sagt at det er tøft at du tør å si ifra, sier Eirien, moren til Anna.

– Det er så bra at unge tør å drømme stort, og ikke setter begrensninger for det de vil. På den måten kan de også nå så langt de vil, fortsetter hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Man kan ikke forvente at det skjer en forskjell hvis man ikke prøver å gjøre noe med det, understreker Anna.

Hjertesak

Når hun blir spurt om hva hun skal gjøre videre, svarer hun:

– Dette kommer alltid til å være min hjertesak, ettersom jeg har en drøm om å leve av fotballen. Og da må jeg bare fortsette å jobbe for likestilling.

– Min aller største drøm er å få spille på Barcelona, men først er målet å komme med på kretslaget, og begynne på idrettslinja om noen år, sier hun.

TOGET: På tross av et ordentlig uvær, marsjerte hundrevis av mennesker fra Youngstorget til Stortinget i Oslo. Foto: Emma Emilie Højlyng Fløde

Anna er, i tillegg til å spille på Lillesand, med på sonelaget. Når man fyller 13 år, kan man bli plukket ut til å spille på såkalte sonelag. Deretter vil de ivrigste og beste spillerne blitt tatt med på kretslag.

Headhuntet til Oslo

Andre juledag ble Anna spurt om å holde appell på Women’s March Day i Oslo, ettersom fotballstjernen Ada Hegerberg ikke hadde mulighet til å tale under årets marsj.

– Det var veldig gøy å bli spurt. Å snakke for et så stort publikum er en stor mulighet til å si ifra, sa Anna til Lillesands-Posten da vi brakte nyheten forrige uke.

Women’s March Norway er en frivillig organisasjon som jobber for å styrke og fremme kvinners rettigheter som menneskerettigheter, basert på likestilling, inkludering, mangfold og fokus på klima. I 2017, da marsjen ble arrangert for første gang i Norge, møtte over 3000 opp på Youngstorget i Oslo.

Til tross for et ordentlig uvær på marsjdagen, møtte hundrevis av mennesker opp for å slå et slag for kvinners rettigheter.

LEDET AN: Anna Mosby Fuglestad (i midten) gikk helt foran i toget sammen med noen av de andre appellantene. Foto: Emma Emilie Højlyng Fløde

Utover like rettigheter i fotballen, ble det blant annet snakket om rettferdig lønn og arbeidsmiljø i helsesektoren, rett til selvbestemt abort og tilgang til prevensjon og familieplanlegging.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Generalsekretær i Amnesty International Norway, John Peder Egenæs, Kvinnefrontens representant, Daisy Elizabeth Sjursø og initiativtakeren til Women’s March Norway, Brit-Agnes Sværi var blant appellantene. Komiker og foredragsholder, Sofie Frøysaa, var konferansier.

Veldig gøy

Etter marsjen skriver Anna i en SMS:

«Det var utrolig gøy å få være med på et så stort og viktig opplegg! Veldig bra å få snakke om det jeg brenner for foran et så stort publikum. Women’s March fronter mange viktige saker og det var veldig moro at idretten fikk være en av dem. Jeg er fornøyd med at jeg klarte å holde meg rolig, og alt i alt var det en fantastisk opplevelse.»