BRITISK MUTANT: Slik er den påviste spredningen av den britiske korona-varianten fredag ettermiddag. Foto: FHI

Kristiansander smittet av mutert virus

(Agderposten) Fredag meldte Folkehelseinstituttet om tre funn av det muterte koronaviruset fra England i Agder. Det ene tilfellet er hjemmehørende i Kristiansand.

Lørdag bekrefter Kristiansand kommune at én av de tre personene som har fått påvist smitte av det muterte engelske viruset i Agder er hjemmehørende i Kristiansand, skriver Fædrelandsvennen. De to andre tilfellene er reisende fra England som var satt i karantene allerede.

– Vi har full kontroll på smittesporing omkring den det gjelder, og det er ingen videre smittespredning. Ingen er lenger smitteførende knyttet til dette. Testen er tatt for mer enn to uker siden. Det er sannsynlig at flere slike enkelttilfeller med denne mutasjonen vil komme de nærmeste ukene, skriver Kristiansand kommune i en pressemelding.

Slik statistikken er bygd opp, kan smittetilfeller være bosatt et annet sted, siden det er adressen folkeregisteret har på en person som avgjør hvor i tallene den havner.

FHI skriver på sine sider at så langt er alle de påviste tilfellene importsmitte fra England, eller nærkontakter til disse.

Denne varianten av viruset er kalt 501Y.V1 (VOC 202012/01 (B.1.1.7)), og antas å ha sammenheng med en rask økning av tilfeller i Sørøst- og Øst-England samt London. Den antas å være rundt 70 prosent mer smittsom en den vanlige koronavisusvarianten og er noe man frykter kan skape en ny, alvorlig smittebølge i landet.