IKKE AGDER: Verken Jorunn Gleditsch Lossius eller Øystein Krogstad (t.h) tror Agder får flere statsråder i denne omgang. Agder Venstres leder Petter Toldnæs er tilbakeholden med sine antakelser. Foto: Liv Ekeberg/Heidi Løland-Andersen/Synnøve Skeie Fosse

Lokale politikere om regjeringskabalen: – Dette ville være å tro litt for mye på julenissen

(Agderposten) Én ting er flere av de sentrale politikerne fra Agder enige om når det gjelder den nye regjeringskabalen.

Les også
Bare 12 statsråder fra Sørlandet etter krigen

Mandag kom nyheten om at Siv Jensen tar Frp ut av regjering. For lite gjennomslag for partiets kjernesaker, samt for lite hensyn fra de små regjeringspartiene, var begrunnelsen.

Umiddelbart etter startet arbeidet med å finne erstattere for Frp-politikerne i statsrådspostene. Statsminister Erna Solberg (H) uttalte tirsdag at målet er å få på plass en ny regjering senest innen slutten av måneden.

Dette er postene som nå skal fylles etter at Frp trer ut av regjering:

• Finansminister

• Olje- og energiminister

• Samferdselsminister

• Eldre- og folkehelseminister

• Fiskeri- og sjømatminister

• Samfunnssikkerhetsminister

• Justis- og innvandringsminister

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvorvidt statsministeren ønsker å bekle alle statsrådspostene, eller om noen vil bli kuttet i prosessen, er foreløpig ukjent.

– Her svikter troen

Agderposten har tatt en runde til sentrale politikere fra Agder.

– De har ikke ringt til meg, ler tidligere UP-leder og KrF-delegat Øystein Krogstad når Agderposten ringer og presenterer sitt budskap.

Krogstad var åpen støttespiller av Knut Arild Hareide da den tidligere partilederen ønsket å ta partiet sitt til venstre i samarbeidskonstellasjonene. Krogstad håper, på lik linje med mange sentrale KrF-ere, at Hareide nå vil vurdere comeback i rikspolitikken.

– For det første er han KrF-er med stor K. Han har mange syn som jeg deler, og den største profilen innen partiet. Kjell Ingolf (Ropstad, journ.anm.) gjør en formidabel jobb, men det hadde vært veldig moro å få Hareide inn som minister, sier den tidligere UP-sjefen på Agder.

– Har du troen på at det vil kunne skje?

– Nå må du huske at du snakker med en KrF-er. Tro har vi alltid, svarer Krogstad.

– Ser du det som realistisk at Hareide vil takke ja til ministerpost?

– Det er det store spørsmålet, og det har jeg ingen formening om. Men håpe og tro kan jeg gjøre, svarer han.

Krogstad er også helt klar på at Agder KrF har flere dyktige personer som ville gjort en god jobb i ministerpostene. Han nevner både stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan fra Kristiansand, stortingsrepresentant Jorunn Gleditsch Lossius fra Lillesand og Torhild Bransdal fra Vennesla.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han understreker også at det ville vært svært moro å få inn en minister fra tidligere Aust-Agder. Men her er troen noe svakere.

– Det hadde vært veldig hyggelig med en statsråd fra Aust-Agder. Men vi har én, og å tro at vi får en til, er vel å tro litt for mye på julenissen. Jeg har nok ingen tro på at vi får flere fra Agder, akkurat der svikter troen. Og jeg er heller ikke sikker på om jeg synes det hadde vært riktig, for vi må fordele dem rundt om i landet, sier Krogstad.

Geografi viktig

Han får støtte fra partifelle og stortingsrepresentant Jorunn Gleditsch Lossius fra Lillesand. Hun ønsker ikke å si hvem hun håper og tror vil få en plass i Erna Solbergs regjeringskabal. Men på lik linje med Krogstad tror hun ikke det er Agder som tilgodeses med flere representanter.

– Å ivareta geografien her blir viktig, påpeker også hun.

På spørsmål om hva hun tenker om Hareides eventuelle tilbakekomst, svarer hun dette:

– Han er en utrolig kompetent og dyktig politiker, så jeg vil tro at han vurderes.

– Har spilt inn flere kandidater

Petter Toldnæs, leder av Agder Venstre og sentralstyremedlem i partiet, holder også kortene tett til brystet med tanke på potensielle egder og andre aktuelle kandidater til sentrale verv.

– Jeg har fått mange, mange innspill, og har spilt dem videre til de som sitter og jobber med dette. Jeg har spilt inn fem-seks aktuelle navn på personer som kan bekle ulike posisjoner på alle nivåer, forteller Toldnæs, som ikke vil gå inn på hvem dette gjelder.

– Er det gode kandidater fra din egen landsdel?

– Ja, det er mange gode kandidater fra egen landsdel, både i Venstre og de to andre gjenværende regjeringspartiene. Samtidig er Agder allerede godt representert i regjeringsapparatet. Men det er alltid rom for flere, svarer Toldnæs.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Er det realistisk å få inn flere fra Agder?

– Det jeg tror er at det jobbes intenst fra KrF, Høyre og Venstre for å spille inn gode navn fra Agder, svarer Agder Venstre-lederen.

– Hvordan ser du på dine egne sjanser for ny rolle nå?

– Jeg sier alltid at jeg er klar for de utfordringene partiet ønsker å gi meg. Men først og fremst har jeg brukt tiden på å løfte andre kandidater. Som sentralstyremedlem og fylkesleder har jeg ikke behov for å løfte min egen representasjon, svarer Toldnæs.

– Men det kan hende at andre jobber for ditt kandidatur?

– Ja, det kan være.

Ingen av politikerne Agderposten har vært i kontakt med, kan si noe mer konkret om når navn til postene vil være klare.

– Det jobbes godt og grundig, og så vil endringene være klare om ikke så altfor lang tid, sier Toldnæs.

Les også
– Glad, takknemlig og lettet

Agderposten har også forsøkt å komme i kontakt med Terje Eikin, 1. nestleder i Agder KrF, og Pål Koren Pedersen, Venstres gruppeleder i Arendal. De har ikke besvart avisens henvendelser tirsdag.