Bilde fra Tour de Øl i Lillesand i fjor. Foto: Christian Nørstebø

Nye anbefalinger for smittevern i Lillesand og Birkenes

Kommunene kommer for første gang med egne anbefalinger ut over de nasjonale.

– Sett i lys av den økende regionale og lokale smitten, innskjerper Lillesand og Birkenes kommune sine anbefalinger, ut over de nasjonale, skriver Thor-Erling Engemyr lørdag. Han er kommuneoverlege for Birkenes og Lillesand.

Anbefalingene er på følgende områder.

• Ansatte på serveringssteder anbefales å benytte munnbind, dersom det ikke er mulig å overholde avstandskravet på én meter. (Sterk anbefaling)

• Kommunen anbefaler obligatorisk registrering av gjester på alle serveringssteder (det har vi allerede anbefalt, sterk anbefaling).

• Kommunen anbefaler obligatorisk registrering av deltakere på alle treningssentre. (det har vi allerede anbefalt, sterk anbefaling).

• Det frarådes unødvendige reiser, og da spesielt til steder med økende smittetrykk, som for eksempel Kristiansand.

Serveringsstedene har fått informasjon om punktene.

I serveringsbransjen er det fra nasjonalt hold også varslet innstramminger, ved at det fra tirsdag er skjenkestopp klokken 22. Frem til tirsdag kan serveringsstedene ha åpent til midnatt, men ikke slippe inn gjester etter klokken 22. Det er servering av alkohol kun til de som får servert mat.

Alle dagens nasjonale tiltak kan leses her.

Les også
Strammer inn på skjenke-regler

– Det er trygt å dra på kafé

– Vi har tett dialog med serveringsstedene. Det er trygt å bruke kafeer og restauranter, og de ansatte bidrar på en flott måte til at smittevernet ivaretas, skriver Engemyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig ser kommunene med bekymring på den økende smitten.

– Dersom smitten skulle tilta vil kommuneoverlege, i samråd med kriseledelse og formannskap, vurdere ytterligere tiltak, skriver Engemyr.

Negative hurtigtester

I går ble det registrer totalt fire nye smittede i Lillesand og Birkenes, og 95 personer er satt i karantene. Kommunen jobber gjennom helgen med å få testet nærkontaktene, og har åpnet prøvestasjonen på Dovre.

Kommuneoverlegen har i dag hatt møte på Zoom med elever og lærere på Lillesand videregående skole, og informert omkring situasjonen. 42 elever og fem lærere er i karantene etter at en elev testet positivt for koronaviruset. Foto: Christian Nørstebø

– Vi har i dag testet 45 personer, elever og lærere fra begge kommuner, på Dovre. De nærmeste til indeks (ordet vi bruker på den som er smittet) er testet med hurtigtester. Alle hurtigtester er negative, skriver kommuneoverlegen i en oppdatering til Lillesands-Posten.

Han har i dag hatt et digitalt møte med elever og lærere på Lillesand videregående skole, og informert omkring situasjonen.

– De er i karantene inntil negativt svar på test nummer to, det vil si sju dager etter siste kontakt med den smittede, skriver han.

Ukesrekod i Agder

Hittil denne uka er det meldt om 137 nye smittede i Agder, ifølge Fædrelandsvennen, som igjen viser til Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). Tallet vil mest sannsynlig øke, men det er allerede det høyeste ukesantallet i fylket siden pandemien startet.

– Kommunene ser med bekymring på den økende smitten, skriver Engemyr.

Lillesand og Birkenes er fremdeles på det som heter risikonivå 2.

– Det betyr at vi har enkelte klynger av smitte, men rimelig god oversikt og god testkapasitet. Kristiansand er på nivå 3, og nærmer seg 4. Kapasiteten for testing og smittesporing er under press, og mellom 10 og 20 prosent av de smittede har ukjent smittesituasjon, beskriver Engemyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De lokale endringene er ikke kategorisert som påbud, men sterke anbefalinger. Men:

– Men hvis vi i Lillesand og Birkenes skulle få smitte som i nivå 3, slik det er i Kristiansand, vil tiltak iverksettes, skriver han.