Oppfordrer ungdom til samvær via sosiale medier

(Agderposten) – Barn bør holdes hjemme, og ungdom bør helst være sammen på sosiale medier.

Dette er kjernepunkter fra helsemyndighetene.

Løste opp ungdomsfester

Politiet over hele landet ber ungdom ikke møtes i store grupper. Politiets nettpatrulje - Agder la lørdag ut følgende på si Facebook-side:

«Kjære ungdommer og foreldre og alle sammen‼️

Nå i kveld får politiet flere meldinger om fester og arrangementer der mange mennesker er samlet. Vi ber dere om å stanse dette.

Årsaken er koronaviruset og smittefaren ved at mange mennesker samles på samme sted.

- Vi er ute i kveld og forsøker å løse opp fester og arrangementer, og vi blir heldigvis møtt med forståelse. Vi har også mulighet til å pålegge folk å gå hver til sitt, men vi håper dere vil avslutte festen før vi kommer, sier operasjonsleder i Agder politidistrikt, Øyvind Hægeland.

Dette gjelder også for fester med mindre enn 50 mennesker til stede, enten det er unge eller voksne.

Til foreldre som har ungdommer på fest – vi ber dere om få ungdommene deres hjem.«

Lørdag kveld oppløste politiet i Agder flere fester i Kristiansand, ifølge Fædrelandsvennen.

Heller ikke andre aldere - fra ung til gammel - må være sammen i store grupperinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Maks to-tre venner

Ellen Margrethe Carlsen, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, sier dette til VG:

– Opphold dere minst mulig på kjøpesenter og la barna og ungdommene omgås maksimalt to-tre venner. Det er også lov å si fra hvis man ser andre forsømme seg.

Utsett familieselskap til senere.
Ellen Margrethe Carlsen, Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet

– Utsett familieselskap til senere. Målet i denne perioden er å unngå mange kontakter. De samme retningslinjene gjelder for ungdom som for yngre barn. Ungdommen må også ta ansvar. De får heller være sammen på sosiale medier, over Facetime og sånne ting akkurat nå, sa Carlsen til VG.

– Hvis alle gjøre dette, så vil vi klare å få ned smitten, la hun til.

Alarmtelefon utvider

Alarmtelefonen for barn og unge innfører døgnåpent

– Mange barn og unge som lever under vanskelige forhold både hjemme og ute, blir nå ekstra utsatt fordi skoler, barnehage, fritidsklubber og andre steder barn møter voksne, blir stengt eller har redusert åpningstid, skriver Kristiansand kommune, ifølge NTB.

– Vi vet også at barn og unge som fra før har mange bekymringer, kan oppleve økt behov for å bli sett og hørt når en krise rammer. Koronautbruddet i Norge er en slik krise for mange barn, heter det i meldingen.

Alarmtelefonens nummer er 116 111, og den er tilgjengelig for både barn, unge og voksne.

Ikke leketreff

Fredag frarådet direktør for Folkehelseinstituttet (FHI), Camilla Stoltenberg leketreff for mange barn.

For å begrense smittespredning, må kontakt med andre mennesker, for eksempel utenfor familien, begrenses, og ved samvær bør man holde minst 1 meters avstand, ifølge Folkehelseinstituttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Innelek: Mange barn får nå ekstra god tid til å utfolde seg hjemme på rommet sitt - og kanskje finne fram leker de ikke har brukt på en stund, som på dette illustrasjonsbildet. Foto: Irene Hegge Guttormsen

– Fysisk med hverandre

Robert Cornels Nordli, som er ordfører i Arendal kommune og dermed en del av kommunens kriseledelse, er opptatt av at dette budskapet kommer ut.

– Barn er jo oftere fysisk med hverandre, og i den situasjonen vi er nå, er det viktig å begrense tett kontakt. At FHI kommer med nye råd på dette nå, viser bare at det er viktig å holde seg oppdatert via Folkehelseinstituttets sider, poengterer han.

Nordli understreker at det selvsagt er greit at barn i familier med bonussøsken leker med hverandre.

Flere råd

Andre råd fra Folkehelseinstituttet er fredag ettermiddag disse, men nettsiden oppdateres fortløpende så ting kan endre seg:

* Besteforeldre bør ikke brukes til pass av barn, da økende alder gir risiko for alvorlig forløp av koronavirusinfeksjon.

* Dersom det er nødvendig å samarbeide med andre familier om barnepass, bør det begrenses til små grupper. Slik får man begrenset smittespredningen. Størrelsen på gruppen bør vurderes ut ifra følgende punkter:

– Begrense antall barn og ungdom som er sammen. Det er en fordel om det er de samme barna, eller ungdommene som treffes.

– Fortrinnsvis holde lek og samvær utendørs

– Begrense overnattingsbesøk

– Vaske hender ofte, både før, under og etter lek, og ha god hostehygiene

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Barn og ungdommer med symptomer på luftveisinfeksjon holdes hjemme og bør ikke omgås med andre barn og ungdommer utenfor familien. Dette gjelder også ved milde symptomer

For barn og ungdom som er i hjemmeisolasjon, eller hjemmekarantene, gjelder egne anbefalinger.

– Snakk med barna

Folkehelseinstituttet melder også at det er viktig å snakke med barn/elever om koronavirussykdom for å unngå frykt, og for å skape trygghet rundt situasjonen.

Gravide

På fredagens pressekonferanse presiserte Stoltenberg for øvrig også at de som har vært utenfor Norden etter 27. februar, eller som har vært i nærkontakt med noen som har påvist smitte, fortsatt må være i hjemmekarantene i 14 dager – men at det ikke gjelder familiene deres, som det ble meldt tidligere på dagen, ifølge NTB.

Hun utdypet dessuten smittefaren for gravide.

– Gravide kan ha økt risiko for enkelte forløp hvis de blir smittet, blant annet influensa, men vi vet ikke om dette gjelder for covid-19. Derfor gjelder samme regler for gravide som for andre, sa FHI-direktøren.