Foto: Dronefoto: Frank Johannessen

PR-ekspert: - Arendal fremstår som hovedstaden på Sørlandet, ikke Kristiansand

(Agderposten) Trond Blindheim mener Kristiansand er blitt en søvnig by. - Det er Arendal som får all oppmerksomhet for tiden, sier han.

– Kristiansand virker søvnig i forhold til Arendal. Det skjer veldig lite der. Samtidig er det masse som skjer i Arendal. Jeg tenker på Arendalsuka, på debatter, på næringsliv og sist nå det at NRKs storsatsing Mesternes Mester skal spilles inn i byen. Arendal er i vinden og stadig i mediene - Kristiansand er det ikke, sier Blindheim til Agderposten.

Attraktiv by

Det var som gjest på NRK P2 tirsdag morgen at han uttalte noe av det samme: at det er Arendal som nå fremstår som hovedstaden på Sørlandet - ikke fylkets største by, Kristiansand.

– Det går på dette med all medieoppmerksomheten som Arendal får, som Kristiansand ikke er i nærheten av. Når man googler byene og ser hva som skjer av aktuelle debatter og arrangementer så fremstår Arendal mer aktiv og attraktiv, sier Blindheim.

Han er sosiolog, markedsføringsekspert og tidligere rektor ved Høyskolen Kristiania (nå dosent ved samme høyskole).

Blindheim har gitt ut en rekke bøker om markedsføring og PR de siste 30 årene. I 2015 var han medredaktør for fagboken «Regional merkevarebygging». Han regnes som en ressurs på feltet.

– Alle samles i Arendal

Uttalelsene til Blindheim nå sikter i første rekke til Arendalsuka og effekten den politiske uken har hatt på byen.

– Her samles alt av samfunnstopper, næringsliv, kulturliv, journalister og politikere. Det setter Arendal på kartet og gjøre byen aktuell. Under Arendalsuka er alles øyne rettet mot nettopp Arendal. Kristiansand er ikke i nærheten av å ha noe liknende, sier han, og legger til:

– Jeg har selv vært på Arendalsuka noen ganger. Sist var det så fullt i byen at jeg fikk tilbud om å bo på hotell Caledonien i Kristiansand. Da dro jeg heller hjem igjen, forklarer han.

Han understreker at han synes byen har klart å utnytte alle medieoppmerksomheten på en god måte.

– Det er dette som gjør at jeg mener byen fremstår mer som «sørlandshovedstad» enn Kristiansand, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ny mulighet

Samtidig fremhever han at byen nå får nok en mulighet til å vise seg frem for resten av landet, ved at «Mesternes Mester» skal spilles inn i kommunen.

– Det er en kjærkommen anledning til å vise frem byen og kommunens prakt fra en ny side. Vi snakker om et av NRKs aller mest populære TV-program. Du kan ikke få bedre PR for en by enn det, sier Blindheim.

Også TV2s storsuksess Farmen har blitt spilt inn i Arendal. I 2017 ble Farmen-gården lagt til Flostaøya i Arendal kommune.

Arendal fikk også innledningsvis mye oppmerksomhet på grunn av navneliketen med Frost-byen «Arendelle», men her mener mange at man ikke klarte å utnytte PR-potensialet.

Viktig PR

Blindheim tror oppmerksomheten rundt «Mesternes Mester» er spesielt verdifull i år, nå som nordmenn flest ferierer innenlands.

– At Arendal får så mye oppmerksomhet like før Norge er på vei inn i ferien er en gave for byen, sier han.

Agderposten: - Hvordan kan kommunen maksimere utbyttet av at TV-programmet spilles inn her?

– Mye kommer gratis. NRK vil nok finne de beste stedene og vinklingene. Det er mange severdigheter og vakre steder i Arendal. Det får man nå en mulighet til å vise frem og spille på i ettertid, sier han.