annonse

Små stein gjør stor skade

Små stein kan gjøre stor skade. (Pressebilde
Små stein kan gjøre stor skade. (Pressebilde: Gjensidige)
Steinsprut

Forsikringsbransjen må punge ut med 40 millioner kroner årlig for steinsprut på biler i Aust-Agder. Våren er høysesong.

Snøen har omsider forsvunnet fra veiene, og med bare veier følger også småstein. Og selv de små gjør stor skade.

– Våren er høysesong for steinsprut. Når snøen smelter blir småsteiner og annet rask i veibanen virvlet opp, og smeller inn i frontruten, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige i en pressemelding.

– I tillegg har den kalde vinteren gjort skade på mange veier, noe som i år kan forverre problemet, legger han til.

15 steinsprutskader i døgnet

I løpet av 2017 betalte forsikringsselskapene nesten 1,6 milliarder kroner i erstatning for 257.000 steinsprutskader landet over.

I Aust-Agder måtte over 5.000 bileiere innom et verksted for å reparere ruten eller få den skiftet i løpet av fjoråret. Erstatningene endte på nærmere 40 millioner kroner. Trolig vil minst like mange bileiere i Aust-Agder oppleve denne type skade i løpet av 2018.

Hold avstand

Hvis du får en rose i frontruten er det viktig å dekke den til raskest mulig med tape. En ubeskyttet sprekk vil bli fylt av skitt, og da kan det være umulig å reparere den. Glassverksteder deler gjerne ut spesielle klistremerker for formålet.

Det er vanskelig å gardere seg mot steinsprut, men noen råd har forsikringsselskapet.

– Det enkleste er å holde god avstand til bilen foran, men noen garanti mot en liten «rose» i frontruten er det ikke, sier Voll, og forklarer hvorfor det koster lite å reparere slike skader:

– Kostnadene ved å skifte en rute er store. På bilmodeller med varmetråder i frontvinduet eller andre tekniske innretninger er kostnadene ekstra høye. Derfor er det en stor fordel når kunden velger å reparere ruten, i stedet for å skifte den. Alle bileiere med delkasko eller kasko får reparert steinsprutskade gratis. Må ruten skiftes er det som regel en egenandel.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på lp.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse