BRUKER SIN STEMME: Artist og influenser Céline Lunder fra Birkenes har nesten 5000 følgere på Instagram. Hun bruker sin stemme til å rette søkelyset mot dårlige og farlige forbilder på sosiale medier. FOTO: CARL CHRISTIAN ENGSTAD

Storkrangel med realitykjendis

Da kjendisen skrev at det er bra om barn begår selvmord, eksploderte det for Céline Lunder. Hun advarer nå foreldre mot forbildene barn og unge har på sosiale medier.

En diskusjon om hvilken påvirkning influensere og kjendiser har på barn og unge fikk det til å koke på Instagram denne uken.

Sentrale var en profilert realitykjendis, kjent fra blant annet Ex on the Beach og Camp Kulinaris, og artist og influenser Céline Lunder fra Birkenes.

«Det er bra du innrømmer du er alvorlig psykisk syk, for hadde jeg vært deg med den sangstemmen hadde [jeg] tatt selvmord for åtte år siden», skrev kjendisen til Lunder.

– For noen år siden ville jeg tatt det til meg og tenkt at han hadde rett. Slike holdninger er forkastelige, sier Lunder, etter den opphetede diskusjonen.

Hun advarer nå foreldre mot forbildene mange barn og unge har på sosiale medier.

Eksploderte

Céline Lunder reagerte umiddelbart på de grove kommentarene til kjendisen.

«Om 12 åringer tar livet sitt pga noe han/hun har sett i sosiale medier så kalles det natural selection og det er bra for å holde befolkningen nede».

«Hvis det faktisk er folk som tar livet sitt pga press i sosiale medier så be my guest og ta livet ditt. Da er du så svak at den oksygenen (sic) du puster kan du gjerne gi til de som trenger den.»

Gjennom historiefunksjonen til Instagram fortalte hun sine 4.850 følgere hvor alvorlig det er at en voksen mann skriver slike ting om barn og selvmord.

– Det kokte i topplokket. Jeg ble så fyrt av de holdningene og uttalelsene, sier Lunder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

48 timer senere hadde hun 800 nye følgere, 400 nye meldinger i innboksen og en rekke nye støttespillere som også hadde tatt opp kampen.

– Det eksploderte, og det har helt ærlig ikke vært en eneste negativ kommentar. Folk takker meg for at jeg bruker stemmen min på en slik måte.

IKKE KLAR OVER: Lunder tror foreldre ikke er klar over hvilke type personer deres barn følger og ser opp til på sosiale medier. Hun ble denne uken rystet av kommentarene til den profilerte TV-kjendisen, kjent fra programmer som Ex on the Beach og Camp Kulinaris. FOTO: CARL CHRISTIAN ENGSTAD

Tok avstand

Gjennom en rekke videoer og innlegg tok Lunder avstand fra kommentarene.

Hun har tidligere fortalt Lillesands-Posten om mobbing og selvmordsforsøk i oppveksten, og vet hvordan barn og ungdom kan reagere på slike kommentarer.

Hun synes det blir enda mer alvorlig når kommentarene kommer fra en stor, norsk TV-profil, som mange ser på som et forbilde.

– Tenåringer og barn er aktive på sosiale medier og ser hva han skriver. De ser at han angriper mennesker, og kommenterer deres utseende og verdi, sier Lunder.

Hun understreker at det er holdningene hun kritiserer, ikke mennesket bak dem.

Bidrar til mobbing

Holdningene og uttalelsene til kjendisen kan føre til mer mobbing blant barn og unge, mener Lunder.

– Barn kan tenke at om en profilert TV-kjendis skriver slike ting, så kan de gjøre det samme. Da kan de si det samme til mobbeofferet i klassen. Det kan ha en svært negativ påvirkning, sier Lunder.

Flere barn og unge kan også la være å si ifra, når de har det vondt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De kan bli redde for å ytre seg, redde for å stå opp for seg selv og snakke om sine problemer.

I verste fall kan det føre til at barn ikke vil leve lenger, mener hun.

– En kommentar om at du bør tar livet ditt, kan få begeret til å renne over for noen. Om elevene mobber deg på skolen, dine foreldre kanskje ikke er så snille og folk i tillegg sender deg stygge kommentarer på sosiale medier, så kan det bli for mye, sier Lunder.

Mottok hets

21-åringen fra Birkenes ble selv påvirket av negative kommentarer på sosiale medier i tenårene.

Det tok tid å skjønne at livet ikke er slik glansbildene på sosiale medier kan få det til å virke.

Da krangelen ble personlig med kjendisen denne uken, var hun i stand til å takle det.

«Din dumme fitte», «blir genuint kvalm av deg» og «du er alvorlig psykisk syk», var noe av det han skrev til henne.

– For noen år siden ville det påvirket meg negativt. Jeg ville fått veldig dårlige tanker om meg selv, tatt det til meg og tenkt: «Ja, jeg er en dum fitte». Det han skrev om sangstemmen min, ville fått meg til å slette alle sangvideoene mine og tenkt at jeg ikke kan synge, sier Lunder.

I dag skjønner hun at slike meldinger ikke betyr noen ting. Derfor bruker hun heller sin energi på å beskytte og hjelpe barn og unge, som ikke har kommet like langt.

VILLE SLETTET ALLE SANGVIDEOENE: – For noen år siden ville det påvirket meg negativt. Det han skrev om sangstemmen min, ville fått meg til å slette alle sangvideoene mine og tenkt at jeg ikke kan synge, sier Lunder om hetsen hun mottok fra kjendisen. Her fra en av sine mange sceneopptredener.

Dårlige forbilder

Hun håper flere foreldre vil innse hvilke negative forbilder deres barn har på sosiale medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Et barn ser bare at en person har mange følgere og er mye på TV. Da vil de også være som han eller hun, uansett hva de skriver eller gjør.

TV 2 satt i januar søkelyset på realitydeltakere dømt for kriminelle handlinger. 23 av 153 deltakere på «Paradise Hotel» og «Ex on the Beach» hadde en dom på rullebladet.

Kanalen beskrev blant annet lovbrudd i forbindelse med festing og bruk av rusmidler, selv etter TV-deltakelsen.

– Det er narkotika, vold på fylla, ruskjøring, sex på TV. Farlige forbilder, som likevel får samarbeide med landets største bransjer, fordi de har mange følgere og mye engasjement på sosiale medier. Foreldre sier ikke til sine barn at de ikke må følge dem, for de er ikke klar over hvor ille det er, sier Lunder.

Sjåvinisme

Lunder er bekymret for hva det gjør med spesielt unge gutter, å ha disse realitydeltakerne som forbilder.

– Det fører til at gutter blir mye mer sjikanerende mot jenter. Jenter får i dag høre at de er «bitcher», «sløts» og «tøser». Jentene får også et helt feil syn på gutter, når de ser hva voksne menn kan skrive på sosiale medier, sier hun.

Hennes oppfordring til unge mennesker, er å skjønne at det de ser på sosiale medier ikke virkelig.

– Når den voksne mannen skriver at han skal ha sex i boblebadet og drikke svindyr whisky, så må de skjønne at det bare er en fasade som skjuler noe tragisk. Barn og unge må hele tiden ha i hodet at det ikke er virkelig, og heie fram de som tør å vise hva som skjuler seg bak fasaden. Av med maska og på med sannheten, sier Lunder.

Mørk humor

Onsdag la kjendisen seg flat i et intervju med TV 2.

Kjendisen forsvarer seg med at han ønsket å provosere mest mulig.

– Jeg fikk for mye tenning, jeg tenkte ikke over hva jeg skrev. Jeg vil ikke at noen skal ta livet sitt, sier han.

Han ønsket å protestere mot påstanden om at influensere påvirker barn og unge negativt, gjennom mørk humor og å sette ting på spissen.

– Jeg forstår at det er mange folk der ute som lider, men influensere og kjendiser får for mye ansvar og skyld når noe går galt. Folk som lider av psykisk helse kan bli påvirket av influensere, men det er ikke bare vi som har skylden. Vi må hjelpe dem og slutte å skylde på oss.

Lunder kjøper ikke unnskyldningen.

– Galgenhumor er en ting, men du prater ikke om barn på den måten. Da synker du lavt i mine øyne, sier Lunder.

Hun har denne uken mottatt reaksjoner fra folk over hele Norge. De deler hennes historier og innlegg, og støtter henne.

Hun håper folk fortsetter å engasjere seg og heie på henne i kampen mot farlige forbilder.

Drømmen er å kunne holde foredrag på skoler for barn og unge i aldersgruppen 10 til 16 år.

– 70 prosent av mine følgere er barn under 16 år. Jeg har mottatt mange meldinger denne uken, fra foreldre som takker meg for innsatsen og sier de lærer mye. Det betyr mye for meg, sier Lunder.

Stor påvirkning

Sosiale medier-ekspert Astrid Valen-Utvik sier til TV 2 at influensere og realitykjendiser uten tvil har stor påvirkningskraft.

– Grunnen til at merkevarer gjør samarbeid med influensere, er naturligvis fordi de ser at det fungerer, at folk kjøper produktene deres eller blir oppmerksomme på deres tjenester og budskap. Med denne påvirkningskraften mener jeg det også medfølger at influenserne har et visst ansvar overfor de samme følgerne, sier hun.

Farmen-programleder Mads Hansen gikk også sterkt ut mot realitykjendisen denne uken.

– Han har et ansvar for hvordan han ordlegger seg. Jeg syns det generelt er greit å overdrive og jeg er stor fan av å kunne kødde med ting, men her ble det feil, sier Hansen til TV 2.