Ny fabrikk: NY FABRIKK: Elkem ønsker å åpne ny batterfabrikk på Herøya i Porsgrunn. Foto: Elkem Foto: Elkem

Tar opp kampen om batteriproduksjon i sør - dette sier Agder Energi

(Varden, Agderposten) Porsgrunn kan få stor batterifabrikk på Herøya.

Elkem melder i en pressemelding at de vil åpne ny fabrikk i Herøya Industripark i Porsgrunn.

Pilotanlegg

Konsernet har valgt Herøya Industripark som sted for en mulig fabrikk for fullskala industriproduksjon av batterigrafitt i Norge. Prosjektet har fått navnet Northern Recharge.

– Ambisjonen er å forsyne den raskt voksende batteriindustrien gjennom en kostnadseffektiv produksjonsprosess og å gjøre batterier grønnere med lavere CO2fotavtrykk, melder Elkem i pressemeldingen.

Elkem bygger nå et pilotanlegg i Kristiansand. Piloten, som representerer en investering på 65 millioner kroner, tar sikte på å verifisere teknologi og kvalifisere produkter for mulig fullskala industriproduksjon. Piloten forventes å åpne i begynnelsen av 2021.

– Piloten etableres i Kristiansand fordi det er der vi har forskningsmiljøet, men der har vi ikke plass til et fullskala-anlegg på industriområdet, forklarer Hans Iver Odenrud, kommunikasjonssjef i Elkem, til Agderposten.

Basert på erfaringer fra pilotanlegget, vil Elkem vurdere grunnlaget for konkurransedyktig fullskala industriproduksjon med prosjektet Northern Recharge. En endelig beslutning vil bli tatt i løpet av 2021.

Elkem opplyser ikke nøyaktig hvor mye anlegget skal koste, men ifølge selskapet kan investeringen potensielt bli på flere milliarder kroner, skriver E24.

– Svært positivt

Nyheten om batterifabrikk i nabofylket kommer akkurat samtidig som det planlegges en ny, stor batterifabrikk på Sørlandet. Debatten om lokasjonen av den nye batterifabrikken som er et samarbeid mellom kjendisinvestor Bjørn Rune Gjelsten, energikonsernet Agder Energi, miljøvernorganisasjonen Bellona og flere andre samarbeidspartnere går for fullt i disse dager.

Les også
Satser over 5 milliarder kroner på en diger batterifabrikk på Sørlandet
Les også
Hemmelighetsfulle om tomtevalget for batterifabrikk

Konsernsjef Steffen Syvertsen i Agder Energi bekrefter overfor Agderposten at de var kjent med at Elkem vurderte ulike lokasjoner for sin fabrikk da selskapet hans i juni offentliggjorde at de ville satse på Sørlandet.

POSITIV: Steffen Syvertsen i Agder Energi ser optimistisk på at Elkem ønsker å satse på batteriproduksjon i sør. Foto: Elisabeth Grosvold

Syvertsen påpeker videre at de to fabrikkene ikke vil være i direkte konkurranse, da de vil produsere ulike elementer. Han ønsker Elkem velkommen til Sørlandet og til regionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Denne beslutningen styrker muligheten for en bærekraftig industri i vår region. Jeg er veldig glad for at Elkem valgte å legge fabrikken i Norge og i denne delen av landet, sier konsernsjefen i Agder Energi.

Les også
Hiver seg inn i kampen om batterifabrikk
Les også
Konkurrenter har engasjert First House i jakten på batterifabrikk

Han trekker paralleller til klyngesamarbeidene i sør, og regner med at det også vil bli godt samarbeid på batterifronten i tiden som kommer. Gjennom batteriprosjektet Batman har flere aktører på Sørlandet de siste årene jobbet for å utvikle ny industri i regionen.

– Det ser nå ut til å gi resultater. Initiativet fra Elkem gjør at jeg har stor tro på godt samarbeid fremover, sier Syvertsen.

Endelig beslutning i 2021

– Produksjon av batterimaterialer er en av Elkems største vekstmuligheter. Etterspørselen etter batterier øker som et resultat av den raske elektrifiseringen i transportsektoren og økende behov for energilagring i en mer bærekraftig fremtid. Dette krever ny produksjonskapasitet for batterimaterialer, og vi ser store muligheter for spesialiserte produkter med et grønt fotavtrykk, sier Michael Koenig, konsernsjef i Elkem.

Elkem vil modne prosjektet frem mot en planlagt, endelig investeringsbeslutning i 2021.

–En fullskala fabrikk kan potensielt skape nye, grønne industriarbeidsplasser i Norge, så vel som positive ringvirkninger. Elkem ønsker å invitere industrielle og finansielle partnere til å delta i prosjektet.

Oppladbare batterier har en lang rekke bruksområder, fra forbrukerelektronikk til elektriske kjøretøy og batterilagringsstasjoner.