GRØNN VINTER: Mye tyder på at vi må innstille oss på flere milde og snøfattige vintre framover, sier Meteorologisk institutt. Dette er tatt på Øynaheia i Froland, 300 moh, lørdag 1.februar. Gradestokken viste 6 pluss. Foto: Liv Ekeberg

Varmeste januar i ni fylker

(Agderposten) Grimstad har aldri hatt varmere januar siden målingene startet. Hele ni av landets fylker har hatt sin varmeste januar noensinne.

Vått, mildt og måneder med «ferdig måkt snø» i form av regn i en årstid vi ellers forbinder med aktiv bruk av Sørlandsskuffa, kjelke og ski.

Men i år har snøskuffa og akebrettene stått urørt hos mange. Den siste uka i januar ga et lite snøfall som gjorde det mulig å kjøre opp skispor på høydedraget Øynaheia i Froland. Men få dager senere var sporene vannpytter og skogen var grønn og vårlig.

Forvirret natur

I hager langs kysten titter krokusblader lysegrønne opp av jorda. I nærheten av Klodeborg i Arendal er det funnet blåveis. Naturen er forvirret.

Høyere temperaturer enn vanlig gjennom hele vinteren har ført til at trekkfugler ikke har reist.

31. januar la Meteorologisk institutt ut en oversikt som viser at hele ni av landets elleve fylker satte rekord for høyeste gjennomsnittstemperatur i januar.

Grimstad har ikke hatt varmere januar siden målingene startet i 1957. På Torp i Vestfold var gjennomsnittstemperaturen nøyaktig dobbelt så høy som forrige rekord: 4,2 grader mot 2,4 grader i 1983.

KORT GLEDE: Den siste uka i januar fikk Agder det første snøfallet siden november, og skispor kunne kjøres opp nærme kysten. Dette er tatt på Øynaheia i Froland, 300 moh, fredag 31. januar. Dagen etter var vinteridyllen smeltet. Foto: Liv Ekeberg

Vått og grått

For de av oss som gjerne skuffer snø for å ha skiføre og «klassiske, norske vintre», er trenden sørgelig lesning:

– Tendensen er klar. Vintrene blir mildere, og selv om vi fra tid til annen får en god, gammeldags vinter, vil det gå lengre tid mellom disse, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt til egen nettside.

Med klimaendringene blir det stadig varmere. Den globale oppvarmingen kommer i tillegg til de naturlige variasjonene og gjør at temperaturtoppene blir høyere, leser vi.

- Vil bli enda mildere

Mye tyder altså på at vi må innstille oss på flere milde og snøfattige vintre i framtida.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Milde vintermåneder blir enda mildere enn de ville vært uten klimaendringer. I tillegg øker sannsynligheten for å få en ekstra mild vinter med klimaendringene, sier Reidun Gangstø Skaland, klimaforsker ved Meteorologisk institutt på met.no.

Slik var januar i de ni rekordfylkene:

Varmerekorder: Det ble hele ni fylkesrekorder for varmeste gjennomsnittstemperatur i januar. Foto: Meteorologisk institutt

Agder

I Agder har Kristiansand, Grimstad og Lindesnes hatt en rekordvarm januar.

Grimstad har ikke hatt varmere januar siden målingene startet i 1957.

Målestasjonen på Oksøy fyr ligger an til å tangere rekorden fra 1989, og måleserien går helt tilbake til 1876.

Les også
Endelig skiføre

Vestfold og Telemark

Færder slår også rekord for varmeste gjennomsnittstemperatur i januar. På Færder fyr går målingene tilbake til 1885.

Viken

I Viken har Asker, Ullensaker og Moss hatt en rekordvarm januarmåned. Tallene sammenlignes helt tilbake til 1913, da målestasjonen i Asker ble opprettet.

Oslo

Også på Blindern, der Meteorologisk institutt ligger, var det temperaturrekord i januar. Her går målingene tilbake til 1938.

Trøndelag

Nærøysund, Stjørdal, Ørland, Osen, Leka og Frøya i Trøndelag setter alle ny rekord. Målestasjonen på Nordøyan fyr vært operativ siden 1890.

Innlandet

Engerdal, Ringsaker, Øystre Slidre, Lillehammer, Nord-Aurdal og Nordre Land setter også alle ny rekord. Drevsjø målestasjon har målt temperatur siden 1947. Lom setter også ny rekord for høyeste nedbørsmengde målt, selv om måneden ikke er over. Stasjonen Bøverdal har målt nedbør siden 1911.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rogaland

På Utsira fyr i Rogaland har Meteorologisk institutt målt temperatur siden 1867. Nå tyder alt på at det blir temperaturrekord også her.

Møre og Romsdal

Herøy, Giske, Ålesund og Sunndal setter også rekord for den varmeste januarmåned målt. Målestasjonen Svinøy fyr har målt temperatur siden 1955.

Vestland

Kinn i Vestland setter ny rekord, med en gjennomsnittstemperatur hittil i januar på 6,5 grader.

Rekorder for alle fylker finner du her.

Les også
Årets første skitur
Les også
Minner fra en benk på Heimdalsknuten