FIN HELG: Fredag og lørdag leverer værmessig. Her fra Vikkilen i Grimstad en marsdag 2020. Foto: Frank Johannessen

Vi blir værvinnere første del av helgen: – Gjelder å leve i nuet

Første del av helgen blir bra. Så blir det vått igjen. Så blir det bra igjen.

«Arbeidsuka nærmer seg slutten, og da er det på tide å ta en titt på helgeværet! #SørNorge starter som værvinneren med gode muligheter for sol både fredag og lørdag. Søndag derimot vil et lavtrykk nærme seg med vind og nedbør … Så her gjelder det å leve i nuet!» skriver meteorologene hos Meteorologisk institutt på Twitter torsdag ettermiddag.

En telefon til vakthavende meteorolog Per Egil Haga hos Meteorologisk institutt, og Agderposten får bekreftet at meldingen gjelder for østre del av Agder også.

Én dag skiller seg ut

Torsdag skinner sola fra nærmest skyfri himmel langs kysten. Fredag blir det forbigående mer skyet, men ikke veldig grått. Lavtrykket sør for England vil gi slørskyer gjennom dagen, som betyr noe mindre sol fredag. Det er også fare for at vi våkner til tåkeskyer først på dagen. Disse vil løse seg opp i løpet av formiddagen.

Utover fredag ettermiddag vil skydekket lette opp når lavtrykket flytter seg videre øst.

– Og lørdag ser det ut til å bli lettskyet, pent vær hele dagen. Det er deilig, det, sier Per Egil Haga hos meteorologene.

Både fredag og lørdag vil temperaturen komme opp i 3–4 plussgrader midt på dagen, og ligge på samme antall minusgrader de kaldeste stedene nattetid.

– Det er normale temperaturforhold for å være starten på mars, slår statsmeteorologen fast.

Vått – veldig vått

Men så kommer resten av helgen – altså søndagen. Et lavtrykk som nærmer seg Atlanterhavet vil utover søndagen gi nedbør i østre deler av Agder. Enkelte steder kan nedbøren starte som sludd eller snø, men temperaturene vil stige raskt utover dagen og det aller meste som faller fra himmelen vil komme i form av regndråper. Det kan nok komme 15 og opp mot 20 millimeter nedbør i løpet av søndagen og natt til mandag, ifølge meteorologen.

Gråværet preger også starten på neste uke. Nedbøren roer seg mandag morgen, men på kvelden øker den i intensitet igjen, og det kan komme 20–25 millimeter i løpet av kvelden og første del av tirsdagen.

– Da blir det rett og slett litt vått og grått, ser det ut til, sier Haga.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ny periode med oppholdsvær

Deretter kommer finværet tilbake. Onsdagen vil preges av en vestlig værtype der bygene stort sett blir liggende igjen i vest. Da får vi for det meste opphold og perioder med sol i det som var gamle Aust-Agder.

– Det blir ikke så veldig mildt da heller, med normale temperaturer for årstiden på 3–4 plussgrader på dagtid og kanskje så vidt under null på natten, forteller Haga.

– Så meldingen om å leve i nuet gjelder for oss her i Agder også?

– Ja, det er bare å nyte de solrike timene og dagene før slutten av helgen kommer. Men så blir det jo bedre igjen fra midten av neste uke, avslutter Haga.