Foto: Tor Marius Markussen/Agder FK

Vi har det godt

Fylkesordførerens hjørne

Endelig kom sommervarmen til Agder! Denne siste uken har vært utrolig fin for oss alle. Men jeg hadde aldri forestilt meg at vi også denne våren skulle oppleve pandemien så tett på. Akkurat nå har Agder det høyeste smittetrykket. Dette rammer mange arbeidsplasser og gjør at vi igjen hver eneste dag må minne hverandre på avstand og renhold. Vi vil aldri oppleve å komme tilbake til nøyaktig samme måte å jobbe på og heller ikke samme måte å møtes på som før pandemien. Vi må ta med oss det beste av det vi har lært og være utrolig glad for at vi bor i et land og en landsdel der vi har det godt på alle måter.

Digitale møter i mai

Mai måned var for min del mest hjemmekontor og digitale møter. Måneden startet med å få dele ut medaljer og premier på Ogge rundt. Det er jo krevende restriksjoner, men maken til arrangement skal du lete lenge etter. Odd Gunnar Tveit har skapt noe som er helt unikt og som viser en del av frivilligheten som landsdelen er så kjent for.

Rådsmøte i Arkivet, hvor jeg er så heldig å få være med, ble også veldig spesielt da møtet ble gjennomført digitalt. Tidligere leder av rådet, Tor Wennesland rapporterte direkte fra Midtøsten der han nå er FNs spesialkoordinator for fredsprosessen. Det som nå skjer i Midtøsten viser nødvendigheten og behovet for å ha steder som Arkivet der historien synliggjøres.

Landsmøte i Høyre ble også gjennomført digitalt over tre dager med gjennomgang og vedtak av programmet for kommende stortingsvalg.

Rundtur fra Setesdal til Sirdal

Det var en gledens dag da jeg fikk delta i åpning av Brokke-Suleskard den 20. mai. Jeg setter ekstra stor pris på en kjøretur i dette fantastisk flotte området og vil anbefale de som ikke har kjørt denne turen å oppleve dette. Av hensyn til villreinen kan ikke veien være helårsåpen, men det fungerer fint. For de av oss som bor langs kysten er en rundtur Setesdal og Sirdal helt topp. Det er mange kulturopplevelser og mange fine steder å spise et måltid. Det er også mange lokale produkter å få kjøpt på disse stedene.

På Knaben gruver er fylkeskommunen med på et prosjekt om å oppgradere og synliggjøre en del av vår viktige industrihistorie på Agder. Stedet må besøkes og gjerne som en rundtur med Sjølingstad Uldvarefabrik og Nes Jernverksmuseum. Da får man virkelig se hvor fremoverlent man var på den tiden og dette kan kobles opp til den elektriske regionen vi ønsker å være.

I mai fikk jeg også besøke Mandal der det skal bygges opp et teknisk museum for å ivareta en viktig del av vår kystkulturhistorie. Arbeidet med selve bygget starter opp i løpet av sensommeren, men det viktigste arbeidet er allerede gjennomført ved å ta vare på gamle motorer, båter og utstyr. På turen til Mandal fikk jeg også besøke båtbygger Walwick som nå holder på å bygge båtbyggeriets tresjekte nummer 250. Disse tresjektene er veldig solide og har en nydelig design. Jeg anbefaler å ta en tur og oppleve miljøet og se på dette håndtverket som utføres her. Når denne båten skal på vannet er jeg spent på om eieren monterer elektrisk motor. Jeg snakket med han som skal ha båten denne uken og ga mine anbefalinger, og jeg har tro på at han gjør det.

Jeg har vært så heldig å få reise en del rundt på Agder og jeg er imponert over alle de skjulte skattene. Fylkeskommunen jobber med reiselivet, kulturlivet og også med et omfattende uthavnsprosjekt hvor Åkerøya, Gamle Hellesund og Brekkestø er med.. Om ikke lenge kan dere på våre hjemmesider følge uthavnene digitalt, men ingenting kan erstatte et besøk.

Oppmerksomhet rundt psykisk helse

Ungdommen har igjen fått ødelagt viktige feiringer og møteplasser og har i tillegg mistet både skriftlig og muntlig eksamen. Dette er krevende, og jeg er imponert over holdningen og imponert over viljen til å stå sammen. Vi vil nok likevel få et større press innenfor psykisk helse. Da er det viktig at kommuner og fylkeskommuner retter oppmerksomheten mot dette for å sikre at de som sliter har noen å snakke med og få hjelp av.

Veiprosjekter i gang

Sist skrev jeg litt om NTP (Nasjonal transportplan). Denne planen kommer nå i midten av måneden opp til behandling i Stortinget sammen med revidert nasjonalbudsjett. For landsdelen og landet forøvrig er dette svært viktige saker. I vår landsdel ser vi hva ny E18 og oppgradert RV9 har betydd. Snart kan vi også kjøre vestover på ny E39.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Om et par uker skal det store og omfattende Varoddbru prosjektet åpnes. Det er viktig for denne regionen at det prosjektet ferdigstilles og at det åpnes opp for et godt kjøremønster med gode løsninger for sykkel og kollektiv.

Parallelt med at utbygging av Gartnerløkka nå skal igangsettes jobbes det med utredning av Ytre ringvei. Det er et prosjekt hvor Nye veier skal utrede løsninger og se om man kan få dette inn i deres portefølje, det kan bli oppstart av prosjektet i løpet av ett par år. Denne sommeren og tidlig høst fastlegges også endelig trase på E18 fra Tvedestrand til Bamble og også E 39 forbi Lyngdal. Det er spennende å følge dette arbeidet og ha tett kontakt med kommunene, noe jeg trives veldig godt med.

Havvind og vinnere

Agder fylkeskommune har også tatt en rolle i arbeidet med havvind. Her jobber vi tett med næringslivet, NHO og andre offentlige aktører. Dette kan gi næringslivet på Agder store muligheter og vi må være i forkant slik denne regionen er vant til.

Vi har jo denne uken gode vinnere både musikalsk og innenfor idretten. Gratulerer!

Så gjenstår det igjen å si at vi må holde avstand, vaske hender og være forsiktige!

Arne Thomassen (H)

Fylkesordfører