Skateskole: Nils Andreas Feyling (6 1/2) fikk tips og hjelp av landslagsutøver Simen Hægeland. Foto: Christian Nørstebø

Fikk tips og triks fra norgeseliten

To av Norges beste skatere kom hjem til Lillesand for å lære bort triks.

– Trykk hardt ned med foten foran, sier instruktør Simen Hægeland.

På toppen av rampen står Nils Andreas Feyling (6 1/2), klar til å sette utfor. Han nøler. Hægeland tar tak i hendene hans, og teller til tre. Da går det bra.

– Dette er gøy! Jeg har bare skatet litt før. I går lærte jeg å droppe på de skrå rampene, nå øver jeg på å klare denne, sier Feyling.

I helgen ble det arrangert skateskole i hallen på Sekkebekk i Lillesand. Det var 32 deltakere på skateboard, og 15 på sparkesykkel. Deltakerne var fra 3,5 til 32 år gamle.

Nils Andreas Feyling (6 1/2) hadde akkurat passe med kontroll over elementet etter halvannen dag på skateskole. Foto: Christian Nørstebø
Lilja Nicolaisen (9) fikk etterhvert god dreis på rampen. Foto: Christian Nørstebø

– Hvis jeg blir god nok, kan jo jeg også lære bort en gang, sier Lilja Nicolaisen (9).

Hun forteller at hun har stått på skateboard tre ganger før.

– I går og i dag har jeg lært mye om å holde balansen, og hvor jeg skal plassere beina på brettet. Nå klarer jeg å stå ned bølge-rampen, sier hun stolt.

Landslagsutøvere

Det var Petter Brunvatne fra Høvåg og Simen Hægeland fra Lillesand som sto for opplæringen på skateboard. De er begge på landslaget, og for bare to uker siden vant Brunvatne NM i Skateboard i Drammen. Hægeland tok tredjeplassen.

– Alle er veldig motiverte, og vil lære mest mulig. Og det motiverer oss. Det er utrolig gøy være her og lære det videre, sier Brunvatne.

– Det var et jente i går som sto og øvde på ollie i fire timer. Jeg tror hun øver i dag og. Hun gir ikke opp, og der jo sånn man lærer. Du må gjøre det om og om igjen, fortsetter han

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og du er ikke i mål første gang du setter trikset.

– Jeg utfordrer dem til å lande trikset fem ganger på 20 forsøk. Det er utrolig fett å se på når de klarer det, sier Brunvatne.

Pettert Brunvatne fra Høvåg og Simen Hægeland fra Lillesand som sto for opplæringen på skateboard. De er begge på landslaget, og for bare to uker siden vant Brunvatne NM i Skateboard i Drammen. Hægeland tok tredjeplassen. Foto: Christian Nørstebø
Det var 32 deltakere på skateboard, og 15 på sparkesykkel. Deltakerne var fra 3,5 til 32 år gamle. Foto: Privat

De har delt gruppen i to.

– Jeg har de som ikke har stått så mye før. Vi fokuserer på grunnleggende ferdigheter. Det handler mye om å finne balanse på brettet, og føle seg komfortabel, sier Hægeland.

Gruppa til Brunvatne her mer erfaring på skateboard, og der er fokuset på teknikk og triks.

– Vi er her fordi vi vil prøve å få fram flere skatere fra området, både de som vil gjøre det for gøy, og de som vil satse på toppnivå, sier Brunvatne.

– Det virker som de synes det er gøy. Nå er det jo lunsjpause, men halvparten er ute i hallen og skater allikevel. Jeg håper og tror de går fra dette med et gode minner, sier Hægeland.

Vil synliggjøre klubben

– Lørdag var vi her klokken halv ti på formiddagen, og det gikk i ett fram til klokken 23 på kvelden, forteller Kjetil Wesøy, som er leder av Lillesand Brettklubb.

Han forteller arrangementet var fullbooket for en uke siden.

– Vi har skateskole fordi vi ønsker å gjøre noe for barn og unge i kommunen. Også vil vi synliggjøre brettklubben, og vise at dette er populært også i Lillesand, sier Wesøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kjetil Wesøy (t.v) og Jon Hertzberg fra Lillesand Brettklubb arrangerte skateskolen. Foto: Christian Nørstebø

Wesøy arrangerer skateskolen sammen med Jon Hertzberg, som også sitter i styret i brettklubben. De er glade for at Brunvatne og Hægeland sa ja til være instruktører:

– De er jo toppidrettsutøvere, og det er gøy at de vil komme hit. Det er ikke ofte du ser landslagsspillere i for eksempel fotball kommer og trener det lokale gutte- eller jentelaget, sier Hertzberg.

Hertzberg og Wesøy forteller at skateboard-miljøet stadig vokser.

– Dette er en individuell idrett, og det skal være lov å være individualist. Samtidig er det lav terskel for å starte, og miljøet er inkluderende. Det er en kompis-idrett, der alle heier på hverandre. Det tror jeg er noe av grunnen til at så mange fortsetter, sier Hertzberg.

Simen Hægeland benyttet også sjansen til å skate litt selv, og fikk noen måpende blikk fra elevene. Foto: Christian Nørstebø
Lørdag kveld ble det arrangert «Best Trick»-konkurranse. Førsteplassen gikk til Fabian Hertzberg fra Lillesand Brettklubb. 2. plass: Johannes Bye Asheim, Kristiansand Skateklubb. 3. plass: Petter Røstad, Lillesand Brettklubb. Foto: Privat
Instruktør på sparkesykkel var talentet Martin Guse Løyning (14) fra Hægeland. Foto: Christian Nørstebø
Sander Aslaksen Franksson setter utfor rampen i skatehallen på Sekkebekk. Foto: Christian Nørstebø
Lilja Nicolaisen (9) øver på bølgepampen, og får støtte av Simen Hægeland. Foto: Christian Nørstebø
Foto: Christian Nørstebø
Foto: Christian Nørstebø