KOMIKER: Joachim Østerås Jahnsen tar aktuelle saker fra Lillesand, gir dem en humoristisk vri og legger dem ut på Instagram-siden «lillesand_lokalmemes». Foto: Carl Christian Engstad

Han skøyer med Lillesand og lillesandere

Joachim Østerås Jahnsen driver lokalrevy om Lillesand på Instagram. Han kommenterer lokale saker, skøyer med lokale figurer og tar den lillesandske folkesjela på kornet.

Det begynte i 2016 med et vanskelig valg.

Velge Arne Thomassen til ordfører.

Eller velge Arne Thomassen til ordfører.

Det var i hvert fall valgene som fikk Lillesand til å svette, på bildet som ble publisert på Instagram-siden «lillesand_lokalmemes» i 2016.

Her blir det drevet samfunnskommentar i form av morsomme bilder kalt «memes», en betegnelse for bilder og videoer som spres på internett.

BEGYNNELSEN: Det aller første bildet som ble publisert på sida. Her ser vi Lillesand kommune svette over et tilsynelatende vanskelig valg.

Frem til i dag har kontoen vært anonym, men nå avslører den 22 år gamle lillesanderen Joachim Østerås Jahnsen at det er han som står bak.

Vi møter han ved paviljongen, og slår av en prat om alt som skjer i Lillesand, profilene i rampelyset, de sosiale kodene og beviset på at lokalsamfunnet lever.

En ekte lillesander

Jahnsen er født og oppvokst i Lillesand, og har ikke tenkt å flytte med det første. Det er mulig han flytter til kjæresten på Birkeland, men enn så lenge jobber og stortrives han i byen.

– Hva liker du så godt med Lillesand?

– For meg så blir det nærheten til alt, egentlig. Om jeg skal en plass, så kan jeg sykle eller så kan jeg gå, det er ikke verre enn det. Det er sånn passe stort, og jeg er ingen utelivsbaron, så da blir det en veldig grei plass å leve. Og om du trenger noe, så er Kristiansand og Sørlandssenteret kun en liten kjøretur unna, sier Jahnsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Med humorsida «lillesand_lokalmemes» tar du Lillesand, lillesandere og tilflyttere på kornet. Er du en komiker?

– Jeg har alltid følt at jeg har en humoristisk side med meg, som jeg i det siste har prøvd å dyrke litt. Det starta helt tilbake i 2016, da K5-debatten raste og jeg og to kompiser lagde og sendte hverandre gøye «memes» på Messenger (meldingsapp, red.anm.)

De bestemte seg for å dele bildene videre på Instagram. Kontoen ble opprettet, de fikk hundre følgere og holdt på til de gikk ut av videregående. Deretter tok de en pause, men holdt siden åpen.

I år begynte flere store saker på rekke og rad å prege Lillesand - mobbing, vindkraft og fastleger, for å nevne noen. Jahnsen vekket kontoen til live igjen, og det ga umiddelbare resultater. Antall følgere skøyt opp, og ligger i dag på 600.

– Jeg begynte å lage og legge ut bilder igjen. Det ble tatt veldig godt imot, så jeg har bare fortsatt, sier Jahnsen.

– Du går vel aldri tom for materiale?

– Det skjer stadig et eller annet i Lillesand. Jeg har lest Lillesands-Posten ivrig i flere år, så jeg vet hva det går i. Og det er disse lokale, kuriøse greiene, som folk synes er så gøy. Det er litt av grunnen til at jeg ville møtes ved paviljongen.

SLIPPER IKKE UNNA: Også lokalavisa blir skøyet med. Men vi ser på likerklikka at avisens journalister ikke lar seg plage.

– Vi har mer enn nok å skrive om.

– Det har jeg sett. Og dere har jo hatt et par innlegg i «@badesken» også. Det er sånne ting som gjør det så ufattelig gøy. Vi vasser i lokale artige saker og ting, som jeg kan lage innlegg om.

Gullgruve

Jahnsen finner inspirasjon flere steder. Spesielt lokale Lillesand-grupper på Facebook er en gullgruve.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er med i samtlige av dem, og der skjer det mye gøy, altså. Mitt innlegg om paviljongen var i stor grad inspirert av den facebooktiraden til gruppa «Hva skjer i Lillesand?»

Den med 450 kommentarer? Det minte meg om da veien på Lofthus ble stengt.

– Ja, det eksploderte jo, så jeg måtte lage noe på det. Det var helt spesielt. Sånne ting treffer folk. Jeg vet ikke om lillesandere er ekstra spesielle på akkurat det der, men vi har en ufattelig engasjert befolkning.

«LOOK HOW THEY MASSACRED MY BOY»: Spider-Man, Gudfaren og snus ble tatt i bruk for å harselere med paviljongens nye look.
STAKKARS HØVÅG: Høvåg vil være venn med Kristiansand, men Kristiansand er ikke enig.

Levende lokalsamfunn

Han synes et slikt engasjement på sosiale medier, er et bevis på at lokalsamfunnet i Lillesand lever.

– Lokaldemokratiet fins i aller største grad. Ved kommunevalg kan andelen som stemmer være så lav den bare vil, men om du legger ut et innlegg på Facebook, så florerer det med folk som skal ytre meninga si. Det er bare å skrive et ord som «hvit» eller «brun», så strømmer folk til. Det er artig, altså.

– Hvordan er det å skøye med Lillesand på denne måten? Du tar for deg både kommunen, lillesandere og tilflyttere.

– Det er ingenting jeg ikke tuller med, om jeg kan gjøre det på en ordentlig måte. Det jeg har valgt å styre litt unna, er å hakke på enkeltpersoner, fordi det blir for personlig. Derimot kan jeg gjøre noen unntak for politikere og andre offentlige personer, som er vante med rampelyset. Jeg legger vekt på å gjøre litt narr av begge sider av debatten. Særlig med vindkraftgreia har jeg prøvd å gjøre det så tvetydig som overhodet mulig, så alle kan le og ingen føle seg angrepet. Det tror jeg folk setter pris på.

HELT: Einar Holmer-Hoven var helt på Instagram etter å ha landet avtalen med fastlegene.
VIKTIG Å KUNNE: Lista med Lillesand-utrykk satt opp mot bokmål er et av de mest populære innleggene.

De mest populære innleggene er ofte dem han bruker minst tid på, som lista med Lillesand-utrykk satt opp mot bokmål.

Innlegget undertegnede liker best, handler om hva man svarer når noen sier «se det». Du skal visstnok si «se det» eller «javel» tilbake. Alt annet kvalifiserer visstnok til bank.

IKKE SI «HEI» NÅR NOEN SIER «SE DET»: «Seiår du ikkje javel, får du ingen god kveld. Svineri a verste sort.» fastslår lillesand_lokalmemes.

– Hvilke andre sosiale koder bør man få med seg?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det meste fungerer som Norge ellers. Du skal ikke ta for mye plass i Lillesand. Du skal være snill og hyggelig, og definitivt ikke være for frampå. Vi er ganske reserverte. Men igjen, det gjelder stort sett for Norge ellers, tror jeg. Det er det jeg kommer på nå. Om jeg kommer på noe mer, så vil du se et innlegg om det.

– Det er vel bare å gi folk det de vil ha og kjenner seg igjen i?

– Absolutt, da er folk fornøyde, sier Jahnsen.

Foto: Carl Christian Engstad