NYTT LIV: Kim Tommy Bybyerg veide 179 kilo på sitt tyngste. I dag er han en helt annen person. Han har klart å endre sine vaner, gå ned i vekt og automatisere de nye vanene. FOTO: Carl Christian Engstad

Har gått ned over 80 kilo: – Kan fortsatt skeie ut på McDonald's

Noe av det vanskeligste med å slanke seg, er å holde den nye vekta. Kim Tommy Byberg har klart begge deler.

På sitt tyngste veide Kim Tommy Byberg 179 kilo.

Det var etter flere år med fet mat, festing i helgene og lite aktivitet.

I dag er det en slank og veltrent ung mann, som sitter i sofaen og forteller om sin reise.

– Jeg husker jeg ikke turte å se på vekta da jeg var hos legen. Jeg er alltid redd for å havne tilbake der, sier han.

Vanskelig

NRK-serien Eit feitt liv har denne våren satt fokus på utfordringene overvektige møter i dagens samfunn.

Mange får høre at det bare er å spise mindre og trene mer for å gå ned i vekt, men ifølge programleder Ronny Brede Aase er det ikke så enkelt.

Det å gå ned i vekt og å holde den nye vekta kan være enormt utfordrende, forteller ekspertene i serien. Og du må passe på mer enn bare kalorier inn og kalorier ut.

Maria Uldahl, ernæringsrådgiver og masterstudent i samfunnsernæring, er enig.

– Helse er utrolig komplekst og det er mange ting som spiller inn, som genetikk, hormoner, matomgivelser og psykisk helse, sier Uldahl.

Hun ber folk tenke livsstil fremfor slanking. Det handler om å finne et variert kosthold og aktivitetsnivå, som du kan trives med over tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Noen vil finne motivasjon i å gå ned mye på kort tid, men dessverre viser forskning at mange går opp i vekt igjen etter en slankekur eller blir jojo-slankere, sier Uldahl.

Les hennes ti tips for en helsegod livsstil i bunnen av artikkelen.

Grønnsaker og frukt hver dag: Gjør det til en tommelfingerregel at du alltid skal ha grønnsaker eller salat til middagen, råder ernærningsrådgiver Maria Uldahl. Foto: Privat

Tok grep

Sommeren 2017 bestemte Kim Tommy seg for å ta grep.

Han kvittet seg med sjokoladen og chipsen, meldte seg på Grete Roede-kurs og begynte å bevege på seg.

Sju måneder senere var han 50 kilo lettere.

– Jeg måtte endre kostholdet, lære om gode matvaner og aktivisere meg selv, sier Kim Tommy.

Det førte til oppslag i både Agderposten og Se og Hør. Men Kim Tommy var ikke fornøyd, og ønsket å gå ytterligere 25 kilo ned i vekt.

I dag er han ikke bare enda lettere, men også sterkere og i bedre form. Han trener sju dager i uka, rett etter jobb i ukedagene og når han våkner i helgene.

Også han bruker ordet livsstil, for å forklare hvordan han har klart å holde vekta nede, flere år etter slankekuren.

– Jeg er overrasket over hvor glad jeg er blitt i trening og fysisk aktivitet. Jeg pleide aldri å bry meg om sånt, men nå er det blitt en naturlig del av hverdagen. Jeg er på et vis avhengig, fordi jeg merker hva det gir meg, sier Kim Tommy.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LYTTER TIL KROPPEN: Kim Tommy spiser når han sulten, men gir seg før han er helt mett. FOTO: Carl Christian Engstad

Ingen nei-mat

Det var Roede-kursleder og coach Helene Hårklau, som hjalp Kim Tommy det første året.

Hun sier det ikke finnes nei-mat.

– Favorittmaten skal en kose seg med, men ikke hele tiden. Det er også viktig å skille mellom hverdag og helg. Gode vaner i uken, da er det plass til kos i helgen, sier Hårklau.

Hun er glad i å bytte ut det usunne med sunnere og smakfulle alternativer, så man fortsatt kan kose seg. Ofte er det bare små grep som skal til, for å få til en endring, sier hun.

– Selv om nedgang i vekt gir stor helsegevinst, så er det ikke kun vekttap det handler om. Det er snakk om helse og trivsel videre i livet. En «trivselsvekt», der man trives og er fornøyd.

Ensidig fokus på slanking og kaloritelling frarådes. Da bygger du ikke vanene, som holder seg over tid.

Hårklau deler prosessen i tre faser:

* Gå ned i vekt.

* Trene på nye vaner og trappe opp kaloriinntaket

* Automatisere de nye vanene

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Man er ikke i mål når vektmålet er nådd. Om du er forberedt på at en livsstilsendring tar tid, så er sjansen for å lykkes faktisk veldig stor. Denne vedlikeholdsfasen er veldig viktig i en livsstilsendring. Studier viser også at pasienter som blir fulgt opp i oppfølgingsperioden, får bedre resultater, sier Hårklau.

RÅD FOR HANDLETUREN: Forsøk å finne sunnere og smakfulle alternativer til de usunne matvarene, råder Roede-kursleder og coach Helene Hårklau.

Lytter til kroppen

Kim Tommy har blitt glad i å lytte til kroppen.

Han spiser når han sulten, men gir seg før han er helt mett.

På tallerken prioriterer han godt kjøtt og grønnsaker. Brød baker han selv.

– Jeg går ikke på diett, og har ikke telt kalorier på to år. Jeg spiser det jeg vil, og kan fortsatt skeie ut på McDonald's, sier han.

Forskjellen er at utskeielsene kommer en gang iblant, ikke hver dag.

Og han er mer bevisst på valgene han tar med venner og kjente.

– Det nytter ikke å varte opp folk hver dag eller hver helg med god mat og drikke lenger. Da er det bedre å gå en tur, eller ta en kopp kaffe, når man skal være sosial med noen.

Et konkret tips er å spise mer grønnsaker, frukt og bær, samt fullkorn og bønner, sier Maria Uldahl.

– Dette er matvarer som inneholder fiber og nyttige næringsstoffer. Fiber bidrar til økt metthetsfølelse, og kan ha en gunstig effekt på blodsukker og kolesterol, sier Uldahl.

Bytt ut halve kjøttdeigen med kidneybønner. Velg grove varianter av brød, knekkebrød og pasta. Ha grønnsaker eller salat til middagen hver dag, råder hun.

– Hvis du lager blandet mat som lasagne eller gryterett så øk mengden grønnsaker eller server salat ved siden av. Husk at man kan ha masse gode grønnsaker i taco, på pizza og til grillmaten!

Litt overvekt ok

Den gjennomsnittlige nordmannen i 2021 er litt overvektig, med en BMI på 26,5. Og forskning kan tyde på at det er et greit sted å være. «Tung normalvekt eller lett overvekt ser ut til å være det ideelle», skriver NRK i en artikkel om åtte fordeler med å være overvektig, mens NTNU-professor Steinar Krokstad sier at de med lengst levealder ligger på grensa mellom normalvekt og overvekt.

Uldahl støtter dette. Hun understreker at hvis du har litt ekstra på kroppen, men ellers er frisk og rask, så er det ikke anbefalt å slanke seg.

– Da er anbefalingen å holde vekta stabil, og selvfølgelig spise variert og være aktiv. Det tror jeg det er mange som ikke er klar over, sier hun.

Hvis du derimot har fedme eller en tilleggsrisiko som høyt blodtrykk eller type-2 diabetes, så er det ifølge Uldahl anbefalt å redusere vekten, men det er ikke slik at du trenger å slanke deg masse.

– Det er også veldig viktig for meg å få fram at et variert kosthold og en aktiv livsstil er bra for helsa, helt uavhengig av hva tallet på baderomsvekta viser. Samfunnet har et stort fokus på kropp og slanking, men jeg skulle ønske fokuset heller var på helse og livskvalitet – uavhengig av hvordan kroppen ser ut.

HEKTA PÅ TRENING: Kim Tommy er i dag hekta på trening. Han husker knapt hvordan det var å veie nesten 180 kilo. Begge foto: Privat

For Kim Tommy er det å skulle slanke seg historie.

– Det var alt jeg tenkte på før i tiden. Nå husker jeg knapt hvordan det var å være så tung. Det har hjulpet meg mentalt, og jeg er på en mye bedre plass i livet, sier han.

Før kunne humøret variere veldig, i dag er det mer stabilt.

– Jeg har også fått en bedre forståelse av hva som er sunt og oppnåelig, og best for den psykiske helsa. Det er ikke lenger «Instagram-kroppen» som er målet, eller det å bli skikkelig tynn, noe som har hjulpet mye på usikkerheten, sier Kim Tommy, og konkluderer:

– Dette er en langsiktig reise, der endringene kommer gradvis og sakte, men sikkert. Det er spennende og det er gøy.

Ti konkrete tips for en helsegod livsstil

Fra Maria Uldahl, ernæringsrådgiver og masterstudent i samfunnsernæring:

1. Spis grønnsaker og frukt/bær hver dag. Gjør det til en tommelfingerregel at du alltid skal ha grønnsaker eller salat til middagen. Sett gjerne frem grønnsaker, frukt og bær om kvelden og foran TVen - undersøkelser viser at vi spiser mer om det er kuttet opp på forhånd.

2. Se etter Brødskalaen og velg gove varianter av brød, knekkebrød, frokostblanding, pasta og lignende.

3. Forsøk å ha en jevn måltidsrytme som holder deg mett gjennom dagen, og unngå småspising mellom måltidene.

4. Vann er den beste tørstedrikken, men hvis du drikker saft eller brus og synes det er vanskelig å kutte ut, så er sukkerfritt et bedre alternativ. Det er OK for voksne og barn over 3 år.

5. Inkluder gjerne egg og meieriprodukter i kostholdet, men velg oftest lettmelk, lettrømme, mager kesam osv.

6. Spis mindre rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt som pølser, bacon, salami, kjøttdeig med tilsatt salt og farseprodukter. Velg heller rene og magre kjøttprodukter, fisk, sjømat og vegetar. Se gjerne etter Nøkkelhullsmerket.

7. Spis mindre av ting som ferdigpizza, søt bakst, kaker, kjeks, salt snacks og godteri. Det er selvfølgelig OK en gang iblant, men dette er matvarer som bidrar med lite nyttige næringsstoffer for kroppen.

8. Få i deg umettet fett fra usaltede nøtter, avokado, olivenolje, rapsolje og fet fisk som makrell.

9. Finn en aktivitet du liker, og vær i aktivitet flere ganger i uka. Det trenger ikke være treningssenter om du ikke er så glad i det – Lillesand har mange muligheter! En gåtur er også flott aktivitet.

10. Dropp alt eller ingenting-tankegang, og se på det som et langsiktig prosjekt. Husk også på at ting som søvn, hvile og mental helse er viktig. Det er ikke forgjeves selv om du ikke gjør alt «perfekt» hele tiden :-)