Terapi: Runar Skuggevik forteller hvordan syklingen har hjulpet etter at datteren Amalie døde i fjor. – Det er for å klare seg gjennom tøffe tider. Når jeg er ute og trener får jeg sortert tankene og satt ting i perspektiv, sier han.

Runar sykler til Nordkapp for sin døde datter

Runar Skuggevik tror det blir emosjonelt å starte på turen fra Lindesnes til Nordkapp neste uke. Han sykler for å støtte Barnekreftforeningen, etter at datteren Amalie (14) døde av kreft.

Helt siden Amalie Smeland Skuggevik måtte gi tapt for hjernekreften, har sykling vært terapi for pappa Runar Skuggevik.

Neste fredag starter lillesanderen på sin lengste terapitime så langt. Da begynner reisen som skal ta han og seks andre syklister fra Lindesnes til Nordkapp.

– Det bunner i at jeg mista jenta mi i fjor sommer, 14 år gammel. Det er egentlig det. Hadde det vært for egen forlystelse, ville jeg valgt en kortere tur, sier Runar.

Et hardkjør uten like venter. 19 timer på sykkel og 50 mil om dagen i nesten fem døgn. Over 2500 krevende kilometer til sammen. Alt for å støtte den spesielle og viktige saken.

– Team Rynkeby, og den biten med å samle inn penger til forskning på barnekreft og barneavdelingen på Sørlandet sykehus. Det er det som betyr noe.

Les også
Amalie (14) visste at hun skulle dø. Likevel fant hun styrke til å hjelpe andre barn
Norge på langs: På morgenkvisten neste fredag går startskuddet for Øyvind Reiten (andre fra venstre), Olav Birkeland og Runar Skuggevik. De skal sykle Norge på langs med fire andre syklister. Skuggevik skal i sommer også sykle med Team Rynkeby Agder og kaptein Geir Jenssen (t.v.) til Stavanger. Foto: Carl Christian Engstad

Det er bare tre uker siden Runar sa ja til å være en del av laget. Lindesnes til Nordkapp-gjengen ønsket å få med seg en syklist fra veldedighetslaget Team Rynkeby Agder, etter at sistnevntes tur til Paris ble korona-kansellert.

Han skulle egentlig bare sykle den første dagen, men Runar kjente fort på lysten til å være med hele veien. Det er Øyvind Reiten glad for, da det gir turen et helt annet perspektiv.

– Vi kjenner Runar godt, og vet hva han har vært gjennom. Det gir turen en helt annen dimensjon for meg og alle de andre. Nå gjør vi faktisk noe i lag, noe som er virkelig viktig, sier Øyvind, som bor i Lillesand.

Også Olav Birkeland fra Birkenes, kaptein Rune Rørvik, Ove Fuglestveit, Helge Sortland og Øystein Dahl skal sykle hele veien, i tillegg til Runar og Øyvind.

Det viktigste: Runar sykler for sin datter Amalie og for å hjelpe andre barn med kreft. Her er mamma Hege, Amalie og Runar avbildet av Agderpostens Synnøve Skeie Fosse.
Annen dimensjon: Øyvind Reiten er glad Runar sa ja til å være med på turen. – Vi kjenner Runar godt, og vet hva han har vært gjennom. Det gir turen en helt annen dimensjon for meg og alle de andre. Foto: Carl Christian Engstad

I denne videoen publisert på Facebook forteller Runar og kona Hege Smeland Skuggevik om motivasjonen for turen:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

10.000 kalorier

Planen er å ta turen på nøyaktig 4 døgn og 19 timer.

– Hvorfor så presist?

– Rekorden er på 4 døgn og 22 timer. Vi ønsker å slå den, sier Øyvind.

For å sette ny rekord må de være heldige med vær og vind. Selve syklingen skal gå bra, i hvert fall den første dagen.

– Vi har hatt noen lange treningsløp på 20 mil og 14–15 timer. Utfordringen er at vi får ingen restitusjon mellom øktene. Vi får bare sove i fire timer, før vi blir vekket og må begynne pedaltråkkingen igjen, sier Øyvind.

– Det blir spennende å se hvordan kroppen reagerer på nærmere 20 timer med sykling, sier Runar.

Næringsbehovet er også en stor del av logistikken. Syklistene må presse i seg fire ganger dagsbehovet til en voksen mann.

– Vi satser på 10.000 kalorier hver dag. Det er mye mat! Du ser det når kokken disker opp med frokost til sju mann på morgenen. Så sykt mye mat, sier Øyvind.

– Pasta?

– Havregrøt, sier Olav.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Med fløte. Og riskaker. Lefser. Mye smurt mat, sier Øyvind.

Så kommer forundringsposene.

– Vi spiser på sykkelen hele tida. Annenhver time får vi en pose med mat, og på to timer skal den være tømt. Det er ikke alltid like enkelt, sier Olav.

– Magen kan slå seg skikkelig vrang, sier Øyvind.

19 sykkelflasker med veske skal drikkes.

– Vi kommer til å slite med å få i oss så mye vi trenger, spesielt om det blir varmt, sier Runar.

– Jeg tror vi klarer den første dagen greit, men jeg vet ikke hva som skjer på dag fire og fem. Jeg har snakket med flere som har sykla det her før. Noen har vært så slitne at de nesten måtte gå på slutten, sier Øyvind, som bemerker at de nåværende rekordholderne begynte på Nordkapp og dermed hadde det enklere.

– Det er 300 færre høydemeter den veien!

Klare for langtur: Denne gjengen skal sykle med Runar Skuggevik fra Lindesnes til Nordkapp: Ove Fuglestveit (f.v.), Øyvind Reiten, kaptein Rune Rørvik, Olav Birkeland, Øystein Dahl og Helge Sortland. Bildet tatt før Runar ble en del av laget. Pressefoto
40 timer i uka: Olav Birkeland har ligget i hardtrening den siste tida, og har hatt mellom 30 og 40 treningstimer i uka. Foto: Carl Christian Engstad

40 treningstimer i uka

Det var først i vår, da turen ble et faktum og oppmerksomheten økte, at forberedelsene virkelig begynte. Et TV-team skal være med dem og sende hele turen live. Rett bak kommer følgebilen med lege, sykkelmekaniker og reservesykler. Bobilen med kokk og teltansvarlig har litt mer frihet.

De har ikke trent så mye de skulle ønsket, men stoler på hverandres erfaring og tidligere bragder. Alle har mange langturer – inkludert flere runder mellom Trondheim og Oslo – på samvittigheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg kom også sent med på laget og tenkte jeg måtte kjøre på, så jeg har hatt mellom 30 og 40 treningstimer i uka den siste tida. Jeg lå rimelig langt bak de andre da jeg begynte, sier Olav.

– Og jeg er enda lenger bak, sier Runar.

– Men Runar har power så det holder. Øyvind og meg er mer terrengsyklister, som trives best i skauen. Vi har ikke sykla mye på landevei. Det er nok det som er vårt problem, om det går for fort, sier Olav.

– Jeg synes dere viste det motsatte på den siste langturen, dere klarte dere godt, sier Runar, som tross alt har trent 10–15 timer i uka over en lang periode, og trent intensivt nå de tre siste.

– Det er ikke tilfeldig at valget falt på Runar, sier Olav.

– Vi vet hva han er god for, sier Øyvind.

– Jeg tenkte jeg kunne starte med dem i Lindesnes, og kanskje hoppe av i Kristiansand. Sette litt farge på det og være fornøyd. Men det er rart med det når du først blir med på noe, sier Runar.

– Vi hadde en liten anelse om at vi ville klare å lure han med hele veien, sier Olav.

– Jeg elsker å sykle. Nå får jeg jammen sykle, sier Runar.

Alltid vært et mål

For Øyvind har det å sykle Norge på langs lenge vært et mål.

– Nå har vi et viktig mål for turen, den ekstra dimensjonen, og så er det bare en bonus hvis vi har stang inn på alt det andre. Vi har et sterkt nok lag til å klare det, sier Øyvind.

Runar tenker ikke så mye på rekordmålet.

– Men jeg skal bidra så mye jeg kan for å hjelpe. Saken i seg selv får antakelig enda mer positiv oppmerksomhet om vi klarer målet vi har satt oss. Det er noe der, sier Runar.

Snittfarten vil være på 27,2 kilometer i timen.

– Og så er det pauser også inni her. Fem minutters pause her, ti minutter der. Ja vel, da må du sykle fortere, sier Olav.

Du skulle helst ikke tatt pauser, du?

Han ler høyt.

– Ja, jeg vil heller ha færre pauser og senke litt på farta. Derfor holder vi oss til bare fem minutters pause hver femte time. Vi skal spise på sykkelen for å ikke gå tom, så får vi se om det blir noen justeringer underveis. Tanken er å holde forholdsvis lav intensitet, og med grei vind er det null problem å klare målet. Med feil vind har vi ikke sjans, sier Olav.

Været får de ikke gjort så mye med.

– Vi kan ryke den siste dagen. Om det er stiv kuling i Nord-Norge, så hjelper det ikke om vi står og trykker 300 watt, sier Øyvind.

Må ha marginene på sin side: Laget må være heldige med vær og vind skal de klare å komme seg til Nordkapp på 4 døgn og 19 timer. Pressefoto

Ny tur tre dager etter

Det gjenstår å se om alle syklistene kommer seg fram Nordkapplatået, og i hvilken tilstand. Uansett hvordan formen er, blir det liten tid til hvile for Runar. Bare tre dager etter legger han ut på en ny tur, sammen med Team Rynkeby Agder.

Laget skal gjennomføre en åtte dager lang tur til Stavanger. Turen begynner i Kristiansand, og skal innom steder som Rysstad, Kongsberg, Oslo og Kragerø før ankomst i Stavanger. Det blir over 1.000 kilometer til sammen.

Les også
Holdt ut 40 grader og stiv kuling på vei til Paris

En liten erstatning for årets planlagte tur til Paris, som ikke ble noe av.

– Koronaen kom og ødela litt, men vi har en plan B, så det blir bra. Vi starter ved barneavdelingen på Sørlandet sykehus 4. juli, og skal underveis innom Rikshospitalet i Oslo og hilse på barneavdelingen der, sier Runar.

Han var heller ikke med i fjor, da 25 Team Rynkeby Agder-syklister tok seg fra Oslo til Paris.

– Jeg kunne ikke tenke på det. Det var i februar i fjor vi fikk vite at Amalie ikke ville klare seg, og da handlet alt om å ha gode dager med henne. Kona og jeg jobbet ikke noe, vi bare fokuserte på å ha gode dager hjemme, sier Runar.

Amalie sovnet inn 22. juli i fjor. Sykkelturene siden har hjulpet mye.

– Det er for å klare seg gjennom tøffe tider. Jeg bearbeider tanker best når jeg er ute og trener. Da får jeg sortert tankene og satt ting i perspektiv. For min del er det ekstra viktig å gjøre noe fysisk. For konas del har det gått mye i yoga, sier Runar.

Samtaler med gode venner og familie har også hatt mye å si for Runar.

– Det er en sammenheng der, sier han.

Selv om det ikke blir noen stor fellestur til Paris, har Team Rynkeby i Norge så langt i år samlet inn åtte millioner kroner til forskning på barnekreft. Det er bare fire millioner kroner mindre enn i fjor, da veldedighetsturen faktisk ble gjennomført.

Runar ser derfor allerede på turen til Nordkapp som en suksess.

– Vi er øverst på pallen uansett!

Veldedighet: Team Rynkeby Agder-kaptein Geir Jenssen (i midten) kan fortelle at Team Rynkeby i Norge har samlet inn åtte millioner kroner til forskning på barnekreft så langt i år. 4. juli starter Team Rynkeby Agder på en 1.000 kilometer lang sykkeltur, som skal ende i Stavanger. 34 syklister er med på laget, og 12 av dem er fra Lillesand. Foto: Carl Christian Engstad
Foto: Carl Christian Engstad