Dagfinn Birkenes ble hedret med et eget monument på 80-årsdagen sin, som takk for dugnadsinnsatsen gjennom 54 år. Foto: Christian Nørstebø

Ordføreren: - Jeg er stolt over at vi har sånne folk i bygda

Idrettslaget hedret dugnadskongen på 80-årsdagen hans.

– Dagfinn Birkenes er nok den personen som har jobbet lengst dugnad for laget. Han har jobbet hver dag i mange, mange år. Han er fortsatt aktiv og er «på jobb» hver dag, sa Salve Torleif Eieland, som er leder av Birkenes idrettslag.

På 80-årsdagen tirsdag ble Dagfinn overrasket med blomster og taler i Birkenesparken. Det ble også avduket et helt spesielt monument:

– Du har jo allerede fått alt av utmerkelser vi har i idrettslaget, men vi har fått laget en ting som vil stå for alltid, sa Eieland.

– Du er en bauta i idrettslaget, så da er det på sin plass at du får en bauta!

Rørt

Det startet med at jubilanten møtte Eieland foran idrettshuset. Så ble den nye klubblåten «Vårt 1924» spilt høyttaleranlegget, før alle dukket opp fra bak huset med drakter og flagg.

Foto: Christian Nørstebø

– Jeg ble rørt, dette hadde jeg aldri ventet, sa Dagfinn Birkenes.

– Hva syntes du om bautaen?

– Det er altfor galt, jeg er jo ikke noe helgen!

Begynte i 1966

– Nå er det 54 år siden jeg begynte her, som oppmann på seniorfotballen. Da var det bare én grusbane her. Så har jeg holdt på siden det, sa Birkenes.

– Jeg har kjent mange i denne gjengen her siden de små barn, sa han, og pekte på de fremmøtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På 50-tallet spile han guttefotball på Birkenes IL, før han dro tolv år på sjøen.

– Jeg har vært innom det meste i idrettslaget: trener for både jente- og guttelaget, oppmann, styremedlem, prosjektleder, dommer og dugnadsansvarlig. Nå prøver jeg å holde anlegget i orden, sa han.

Mange ville forevige seansen. Foran kameraene er Kjetil Aamlid (t.v.), Dagfinn Birkenes, Salve Torleif Eieland og Gyro Heia. Foto: Christian Nørstebø

– Dagfinn er en kontinuitetsbærer. Vi setter utrolig stor pris på arbeidet han gjør. Dagfinn kjenner alt i idrettslaget, og har et stort kontaktnett. Han fikser og ordner det meste, så vi andre kan fokusere på å drive aktivitet, sa Eieland.

– Mitt oppgave er å sørge for at det mest mulig unger utpå her, at vi kan fylle idrettsanlegget hele tiden. Jeg er opptatt av de små. Du har mye igjen for arbeidet når du ser barn i åtteårsalderen hilser på deg på Strøget. Alle kjenner navnet mitt, sa Birkenes.

Blomster og skryt

Det var flere på talerlisten. Gyro Heia hadde mye ros å komme med:

– Du er et symbol på hva Birkenes kommune bør holde fast på videre. De verdiene du viser for alle barna på alle anleggene her, er fantastiske. Du sier at du bryr deg om barn og unge, og at det er de som gir deg motivasjonen til å holde på. Det varmer meg i hjertet. Det å stå her som ordfører og ha folk som deg i bygda, er jeg veldig stolt over, sa ordføreren.

Ordfører Gyro Heia overrakte blomster til jubilanten. Foto: Christian Nørstebø

– Du er like mye en ungdomsarbeider. Det er ufattelig mange, inkludert meg selv, som har vokst opp sammen med deg. Det hadde ikke vært det samme uten, sa Kjetil Aamlid, som er leder av fotballgruppa.

Aamlid henvendte seg også til kona Borgunn:

– Takk til deg også, for lånet av Dagfinn i alle år!

Leder for fotballgruppa, Kjetil Aamlid, var med å hedre 80-åringen. Foto: Christian Nørstebø

– Det er ikke sikkert vi hadde vært sponsor hvis ikke anlegget hadde sett så bra ut, sa Harald Flaa fra Birkenes Sparebank, som er hovedsponsoren til idrettslaget. Han overrakte blomster og karameller.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Du har alltid vært der. Du har vært limet. Du er identiteten til mye av det som skjer her oppe. Vi er evig takknemlige, sa Salve Torleif Eieland.

I 2016 fikk 80-åringen Birkenes kommunes kulturpris for sitt arbeid for idretten, barn og unge. I fjor kom han til siste runde under kåringen av årets ildsjel.

Les også
Dagfinn Birkenes kom til superfinalen

Lover større fest

Det var rundt 50 som møtte opp til markeringen, som var arrangert av hovedlaget og fotballgruppa.

– Det kunne vært mange hundre her nå, men på grunn av korona holder vi det nøkternt. Vi har samlet noen av dem som kjenner deg best, sa Eieland.

– Vi tar en ordentlig, offisiell fest inne i storsalen når ting har normalisert seg litt mer!

Foto: Christian Nørstebø
Salve Torleif Eieland og Kjetil Aamlid avduker bautaen. Foto: Christian Nørstebø