Vinneren Tobias Knudsen i 2019.

Dette er årets dødsere

Med en forhåndssiling er publikum sikret at årets dødsekonkurranse ikke blir like langdrøy som tidligere og at det er langt mellom dødpunktene.

Det ble i går gjennomført en kvalifisering for å sikre seg de siste plassene til årets dødsekonkurranse i Speiderhola. Planen var et finaleheat på 25 deltakere, men på grunn av poenglikhet har vi 26 dødsere i årets finale.

De som kom gjennom fredagens nåløye deltar sammen med de forhåndsuttatte, som har bevist sin kvalitet gjennom tidligere konkurranser.

Dette er årets deltakere:

Emil Lybekk

En kjenning for publikum i Lillesand. Vant her i 2018. To ganger verdensmester i dødsing. Hadde i sin tid verdensrekorden i døds fra høyeste punkt (27 meter). Ligger på en fjerdeplass på verdensrankingen i år etter å ha blitt nummer to i Austin og nummer tre i Tysnes. Vant også Sup & Stup Winter Edition i Aquarama 2020

Magnus Skjefstad

Magnus «Kabelo» Skjefstad .

«Kabelo» ble nummer to i Lillesand i 2017 og nummer tre i 2018. Da ble den uredde dødseren lagt merke til med armen i fatle etter konkurransen. Han deltok i VM allerede for 10 år siden og ble da kåret til «Årets våghals».

Tobias Knudsen

Tobias Knudsen håper å dødse seg inn på pallen.

Er den store hjemmefavoritten. Han vant på Kokkenes som 17-åring i 2019 og kvalifiserte seg dermed til VM. Før det var hans beste resultat en femteplass. I fjor ble han nummer to i konkurransen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Olav Leek

Kristiansanderen kvalifiserte seg gjennom seier i gårsdagens kvalifikasjon, hvor han var best både i klassisk og i fridelen. Han har tidligere deltatt i Sup & Stup Winter Edition i Aquarama

Christoffer Friis Ribe

Christoffer Friis Ribe fra Lillesand var meget fornøyd med pallplass i Sup & Stup 2019. Her fotografert under semifinalehoppet.

En ny hjemmefavoritt. Har flere ganger vist at kan hevde seg helt i toppen. Har en første og en andreplass fra rookie-dødsen i Lillesand før han rykket opp i den store klassen fra 2016. Han ble nummer tre i 2019.

Per Kristen Andenæs

Per Kristian har vært med på hvert eneste Sup & Stup i Lillesand. Han vant i 2016 og fikk 2. plass i 2019. En av sportens veteraner. Vant Bruno-prisen under VMi 2013 for beste klassiske døds. Har bare deltatt på en konkurranse i år og ligger på en 26. plass på rankingen etter en 10. plass i Halden.

Anders Rox Friberg

Regjerende mester i Speiderhola etter en imponerende konkurranse i 2021. Tidligere i sommer fikk han mye oppmerksomhet for et hopp som gikk galt da han landet på ryggen etter hopp fra 13,5 meter. Han lot seg imidlertid ikke skremme og er nå tilbake.

Annette Weum

Startet med dødsing i 2019 og har siden reist rundt og dødset over hele verden til stor glede også for hennes 300.000 følgere på Tiktok. Rangert på 38. plass med 25 poeng på årets verdensranking.

Aleksander Frostad

Ble nummer to i fredagens kvalifisering. Han oppnådde totalscoren 54,30 etter å ha fått 27,7 i klassisk og 26,6 i fridelen. Han trives i Speiderhola hvor han i 2020 fikk gullbilletten etter å ha vunnet VM-kvalifiseringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tore Våge

Bruker også sosiale medier. Med videoer på Youtube som er sett rundt en million ganger. Han ble nummer sju da dødseforbundet arrangerte VM-kvalifisering litt i det skjulte i Speiderhola i 2020. Ble nummer tre under ekstremsportveko i fjor. Han er nummer 11 på årets verdensranking med en femteplass i Halden som beste resultat så langt.

Sigve Bergan

Påstår at han er vokst opp med høydeskrekk. I fjor var han den yngste VM-deltakeren. I år har sikret seg en sjette og en tolvte plass i de konkurransene han har deltatt i. Med det ligger han på en delt 17. plass på verdensrankingen.

Asbjørg Nesje

Er regjerende verdensmester for kvinner. Hun har deltatt på to konkurranser i årets verdenstour med en tiendeplass fra Tysnes som beste resultat. Er nummer 30 sammenlagt.

Kristoffer Tandberg

Ble nummer fem i kvalikkonkurransen i 2020 i Lillesand. Er nummer seks på årets verdensranking. Deltok i Austin hvor han ble nummer fem.

Harrison Wells

Dødsing Harrison Wells og Andrew Juntunen: N/A Foto: Robbie Fiveash

Kommer fra San Francisco for å delta i Lillesand. Ble nummer seks i Austin. Dette er første konkurranse i Europa.

Oscar Pettersen Rød

Ble nummer tre i gårsdagens kvalifisering. Fikk karakteren 28,10 i klassisk og 25,30 i fridelen. Han har deltatt på tre konkurranser tidligere i år og ligger på en delt 17. plass på verdensrankingen før helgens konkurranse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Simen «Fisk» Mathisen

Er nummer sju på årets verdensranking. En sjetteplass fra Tysnes er hans beste plassering i årets serie. Han har deltatt i Lillesand i fjor og vant i fjor i Århus.

Christian Wennesland

Måtte også gjennom kvalifisering fredag. Det gikk trygt med totalscoren 53,30 ( 27,20 i klassisk og 26,10 i fri). Han deltok også i Halden, hvor han ble nummer 16. I 2020 ble han nummer ni i VM-kvalifiseringen som ble avholdt i Speiderhola under lite oppmerksomhet på grunn av koronaen.

Scott Ygård

Har en fjerdeplass fra København som beste plassering i år. Ligger på 14. plass på årets verdensranking. Ble nummer tre under dødseforbundets kvalifisering i Speiderhola i 2020.

Ravn Kamfjord

Ravn Kamfjord - klassisk døds.

Er også en mann publikum i Lillesand kjenner fra tidligere. Er nummer tre på årets verdensranking og ble også nummer tre under årets konkurranse i Halden.

Alex Noddeland

Foto: Privat

Arendalitt som har uttalt til NRK at han satser mot VM-tittel i august. De intervjuet han etter at han har vært tre måneder i USA. Der har han vært ambassadør for sporten. Ligger som nummer 12 sammenlagt i verdenstouren. Ble nummer seks i København.

Andrew Juntunen

Dødsing Harrison Wells og Andrew Juntunen: N/A Foto: Robbie Fiveash

Ble nummer tre i Austin - på plassen bak Lybekk. Kommer fra Sacramento i California. Første konkurranse i Europa.

Herman Thrane Solstad

Ligger som nummer to på årets tour. Ble nummer tre i København og sikter denne helgen mot å overta førsteplassen på verdensrankningen.

Fredrik Thorvaldsen

Fredrik Thorvaldsen med en stilfull salto.

Fredrik Thorvaldsen har deltatt i Lillesand tidligere og ble nummer fem i 2019. I år måtte han gjennom kvalifisering for å bli med i finalen. Han scoret 52,70 poeng i Speiderhola i går - 27,2 i klassisk og 25,5 i fridelen.

Sean Hansen

kommer til Lillesand med selvtillit etter en pen sjuendeplass i Halden. Han sikret finaleplassen med 50,80 poeng i fredagens kvalifisering. Han noterte seg for 25,70 i klassisk og 25,10 i fridelen. Ligger på 15. plass på årets verdensranking.

Lasse Styrvoll

Er fra Os utenfor Bergen. Har tidligere vært på pallen i Bergen Døds og debuterte med en niendeplass i VM i 2020. Han kvalifiserte seg som sistemann gjennom fredagens spennende kvalifisering med 25,40 i klassisk og 25,20 i fridelen.

Jørgen Tjølsen Borgly

Kvalifiserte seg til dagens finale gjennom en delt sjuendeplass (med Styrvoll) i gårsdagens konkurranse, hvor han fikk poengsummen 50,60 (26,00 i klassisk og 24,60 i fri). Har en 15. plass og en 17. plass fra henholdsvis Moss og Halden i år. Ligger på 35. plass på årets verdensranking.

Dødsing

Døds er en amatørsport som er en avart av stuping. Det skilles mellom klassisk døds og fristil døds. Et klassisk døds er hvor utøverne går ut i et horisontalt svev med armer og bein utstrakt i en x- formasjon lengst mulig før de treffer vannet, og fristil, hvor utøverne gjør forskjellige triks i svevet.

kilde: Wikipedia

Måtte trekke seg

Arne Veim Haugland og Mina Amundsen var forhåndskvalifisert, men har måttet trekke seg på grunn av skade og korona. De er erstattet av to ekstra fra fredagens kvalifisering.

Veim Haugland vant årets challenge-konkurranse i Halden og ligger med det på en delt åttendeplass på årets verdens-ranking. Han ble nummer to i VM i 2020 og er kjent som en av Vestlandets store våghalser.

Mina Amundsen er sin unge alder til tross etablert i verdenstoppen. Ble nummer fire i fjorårets VM og kan også skilte med landslagsplass i paintball.

DØMMING

Dødsing dømmes generelt ut fra skjønn hos dommere, men dette er noen retningslinjer som måfølges for at konkurransen skal være mest mulig rettferdig. Fra Dødseforbundes Facebookside har vi funnet følgende kritierer for VM-dømming:

Klassisk døds dømmes etter:

- Fart ut fra stupetårnet

- Høyde og kraft i steget

- Stil i luften ( En døds skal være kontrollert og behagelig for øyet)

- Sprik (flate ut) i mage så nærme vannflaten som mulig

- Landing i døds

- Høyde på sprut (Høyde på sprut betyr ofte en kontrollert landing)

Trekk for:

- Lite fart

- Svak sats

- Uren stil og krampete bevegelser

- Feig sprik og sammenkrøking langt over vannflaten

- Feil i landing eller overslag

Fristils døds dømmes etter:

Det er her viktig å huske på at hovedelementene fra klassisk døds må være tilstede i en bra fristildøds.

- Fart og høyde ut fra stupetårnet. Det kan her være nødvendig å se bort fra dette hvis dødsen f. eks må tas stillestående.

- Akrobatikk og vanskelighetsgrad

- Stil i utførelse

- Sprik (flate ut) i mage så nærme vannflaten som mulig

- Landing i døds

- Høyde på sprut (Høyde på sprut betyr ofte en kontrollert landing)

Trekk for:

- Uren stil og krampete bevegelser

- Feig sprik og sammenkrøking langt over vannflaten

- Feil i landing eller overslag