359 maraton: - Jeg har løpt maraton 359 ganger, konstaterer 83-åringen Harald Sel som opprinnelig kommer fra Sokndal men som nå er bosatt på Bryne. - Det er like gøy å løpe maraton hver gang, sier han. Foto: Arnt Georg Arntzen Foto: Arnt Georg Arntzen

Feststemning på Steinsland

Godordene haglet etter årets utgave av Steinsland bygdemaraton.

I et fantastisk vær gjennomførte 52 halv og hel maraton, med start og mål på gården til Sigrun og Odd Gunnar Tveit. For 10. gang ble løpet arrangert. 11 av deltakerne var damer.

- Første gang dette løpet ble arrangert, stilte et 30-talls på startsitreken. Siden har det stadig blitt flere, men aldri har vi vært så mange som i fjor. Da stilte 124 på startstreken, blir vi fortalt.

Premieutdelere

Det tidligere skiskytterne Fanny og Lars Helge Birkeland hadde æren av å dele ut premier etter årets bygdemaraton på Steinsland i Birkenes.

Lars Helge deltok selv og var faktisk den raskeste i årets halvmaraton. På kvinnesiden var det Eirn Tveit, som bor på Steinsland men løper for Øvrebø, som var raskest.

Helmaraton ble vunnet av Erik Bjørn Olsen Andersen fra SK Vidar og Eirin Ekeberg fra Nesøya.

Premier: Fanny og Lars Helge Birkeland delte ut premiene, men fikk selv premie av løpsgeneral Odd Gunnar Tveit. Foto: Arnt Georg Arntzen

- Dette var en flott opplevelse. Denne gangen var det bare Lars Helge som var med og løp. Sammen med ungene stod jeg og heiet. Men det kan være jeg kommer sterkere tilbake senere, lyder det fra Fanny som var tydelig tilfreds over alt som skjedde på Steinsland lørdag. Ekteparet så ihvertfall ut til å være godt fornøyde med et hyggelig arrangement da de dro hjem til Sangereidkilen i Lillesand lørdag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere traktorer

Siden starten har totalt 532 stilt på maratonstartstreken til Steinsland Bygdemaraton, ifølge ferske utregninger av Odd unnar Tveit lørdag ettermiddag.

Lørdagens deltakerantall var som årlig snittdeltakelse. Ingen får noe igjen for å slite seg ut som dette. I stedet betaler de 350 kroner for å være med.

Tradisjoen tro var også flere traktorer i svev under Steinsland Bygdemaraton. Alle drikkestasjonene hadde sin egen traktor.

Årlig tradisjon

Steinsland Bygdemaraton har blitt en årlig tradisjon som "Ogge Rundt". Deltakerne kommer fra hele landet. I år var bare 14 av deltakerne fra Lillesand og Birkenes. Den som kom lengst var bosatt nord for Bergen, ellers var både Oslo og Rogaland godt representert. Løypa gikk også denne gangen i vekslende terreng rundt Ogge og dermed innom tre kommuner - Birkenes, Vennesla og Iveland.

Arrangementet er et samarbeid mellom familien Tveit og Birkenes Idrettslag. Steinsland Bygdemaraton fikk svært god omtale av løperne første gang det ble arrangert i 2013. Og de gode ordene har ikke avtatt i årene etter.

Alle får premier og minnediplomer og atmosfæren før, under og etter løpet har gjort til at mange deltakere kommer igjen år etter år. Under premieutdelingen etter løpet, ble flere hedret for fem og ti års deltakelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

TUNGT: Geir Heddeland gjentok fjorårets debut. - Det ble hardt i år. Føltes som om jeg løp i motvind hele tida, sier han vel i mål. Foto: Arnt Georg Arntzen Foto: Arnt Georg Arntzen

Flere tilskuere

Mens løpet pågikk, var flere samlet på bygdetunet til familien Tveit. Nabolaget kom til et område der barna drev kiosk og løp rundt å fylte glass med brus og vann for at løperne skulle få nok væske.

Den som har deltatt eller vært tilskuer, har opplevd et spesielt miljø med «Følgetraktorer», 10 drikkestasjoner, spesielle markeringer i startområdet og underveis, samt at både deltakere og publikum blir servert bløtkake under premieutdelingen.

Nå er også halvmaraton med. Da løper en ikke rundt Ogge, men tar over fra Skjerkedalen til Vassbotn og kommer igjen inn på siste del av maratonløypa.

Det er inndelte klasser for både kvinner og menn og litt ulike starttider, avhengig av løpslengde og antatt slutt-tid.

Premieutdeling var det siste arrangementet på tidsplanen, og da dette startet var det bare et par stykker som hadde meldt at de valgte å ta løpet som en tur og ville ankomme målområdet senere.

Steinsland bygdemaraton: Anders Tveit gjennomførte sitt sjette halvmaraton. Foto: Arnt Georg Arntzen

Flott premieutdeling

I et av byggene på gårdstunet hadde Odd Gunnar Tveit samlet alle premiene, et syn som kunne ta pusten av noen og enhver. I år var det Fanny og Lars Helge Birkeland som står for premieutdelingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Begge er nå 34 år og kjente navn etter flere års aktiv spoirtinnsats særlig innen skiskyting hvor de begge var i verdenstoppen.

Fanny Horn Birkeland har drevet med orientering siden hun var barn, og begynte med langrenn da hun var 9 år gammel, og skiskyting da hun var 12. Hun har konkurrert innen skiskyting internasjonalt siden 2007, der hun deltok i europacupen for junior, og hun debuterte internasjonalt på seniornivå ved verdenscupen i skiskyting i 2009. Hun tok sin første verdenscupseier i Ruhpolding i 16. januar 2015, og har tatt verdenscuppoeng i en rekke renn, og har deltatt ved VM i 2011, 2012 og 2013. På nasjonalt nivå har hun to stafettgull, fra 2008 og 2009, men har også individuelle NM-medaljer. Hun har NM-gull på juniornivå både i skiskyting, langrenn og orientering.

Mannen hennes - Helge Birkeland, er også en norsk tidligere skiskytter som representerte Birkenes IL. Mens hun la opp for fire år siden, la han opp for ett år siden. Han var med på Norges lag som tok sølv på stafett under Vinter-OL 2018 i Pyeongchang. Han ble verdensmester da han var med på det norske laget som vant stafett under VM i skiskyting 2019 i Östersund.

Gode grunner

Det kan være mange grunner til at man valgte å være med på årets Steinsland Bygdemaraton. Sønnene til Erling Gitmark var med på løpet for aller første gang. De hadde dette som en opplading for deltakelse i maratonløp i Oslo i høst.

Mange av deltakerne i løpet er godt voksne. Som Roy Frydenberg (83) fra Son vsom sier seg fornøyd med å ha gjennomført halvmaraton på under tre timer. Han er med på så mange maraton som mulig.

Flere samtidig

Grunnen til at antall deltakere kunne ha vært høyere på Steinsland Bygdemaraton denne gangen, er nok at løpet dessverre kolliderte med andre løp i mer sentrale strøk.

– Jeg valgte løpet her i stedet for Stadionmila. Alt er perfekt her. Alt er godt tilrettelagt og det finnes mange hyggelige mennesker her. I fjor var vi 10 fra Kristiansand. Denne gangen burde vi ha vært dobbelt så mange, sier Rune Jakobsen fra Kristiansand Løpeklubb til Lillesands-Posten.

Overnattingsgjest

I likhet med flere andre deltakere, valgte han å overnatte hos familien Tveit. Totalt hadde Tveit sju overnattingsgjester, og det blir fortalt om fantastisk hyggelige samlinger rundt langbordet ved både kveldsmat og frokost.

– Jeg stemmer Frp etter å ha blitt kjent med Tveit. Den mannen har stor påvirkningskraft, ingen tvil om det. Til nå i vår har det blitt fem maraton i løpet av fem uker på meg. Virkelig fantastisk, sier 68-år gamle Oddbjørn Vetteland som gleder seg til neste maratonløp til helga - i Drammen. Det er unikt for meg å komme hit og kan snakke maraton hele tiden. Dette ble mitt 34. maraton. Jeg håper å gjennomføre 70 maraton før jeg blir 70! Sier han før han var en av dem som ble hedret med medalje da disse ble delt ut etter løpet.

Resultatene finner du her: