Team Rynkeby Agder skal sykle i åtte dager og over 1.000 kilometer for Barnekreftforeningen. Runar Skuggevik (innfelt) ble med selv om kroppen fortsatt kjenner på forrige langtur. Alle foto: Carl Christian Engstad

Manglet følelse i fingrene da han startet på ny langtur lørdag

Kun dager etter rekordturen fra Lindesnes til Nordkapp, satt Runar Skuggevik igjen på sykkelsetet.

Helsepersonell veivet med norske flagg utenfor sykehuset i Kristiansand., da Team Rynkeby Agder lørdag startet sin over 1.000 kilometer lange norgestur.

Nærmere ti lillesandere er med på turen, inkludert lagsjef Geir Jenssen og Runar Skuggevik. Sistnevnte er blitt et kjent navn for svært mange den siste tiden, da han var en del av laget som syklet Norge på langs og satt ny rekord på strekningen Lindesnes-Nordkapp.

SÅ MANGE FINGRE MANGLER FØLELSE: Runar Skuggevik har ikke kommet seg helt etter rekordturen til Nordkapp.
Les også
Lillesanderen ennå preget av rekordturen: – Fikk ukontrollerte skjelvinger
Les også
Satte rekord og knuste innsamlingsmål

Skuggevik måtte gi seg med syklingen på dag tre av rekordforsøket, men bidro videre som en del av støtteapparatet. På telefon til Lillesands-Posten forklarte han at det stoppa helt opp fysisk. Begge armene føltes forstuet, akillesen plagde han og han mistet førligheten i fingre og tær. På startstreken lørdag kjente han fortsatt på det hardkjøret kroppen hadde vært igjennom.

– Jeg har ikke syklet noe særlig siden den søndagskvelden, og det har vært lite søvn og lite restitusjon. Jeg var hos fysioterapeut fredag for en vedlikeholdsøkt, og han sa at han bare kunne tenke seg hvordan beina var mandag. Jeg har fortsatt ikke fått følelse tilbake i to av fingrene. Det er ubehagelig, men ikke farlig, sa Skuggevik.

Les også
Se video fra den dramatiske målgangen
TAR VARE PÅ HVERANDRE: Lagsjef Geir Jenssen lover at laget skal ta godt vare på både Skuggevik og alle de andre syklistene, som på grunn av koronasituasjonen ikke har fått syklet så mye sammen som normalt de siste månedene.

Geir Jenssen lover at laget skal ta godt vare på Skuggevik i løpet av den åtte dager lange turen.

– Det er helt fantastisk å ha han med oss, etter at han var med på å sette verdensrekord. Jeg vet at en slik belastning over så lang tid er veldig utmattende, og at det tar tid før en er ferdig rehabilitert. Vi skal passe på han, og sikre at han ikke ligger i front i nedoverbakkene.

Laget kom i sekstiden lørdag fram til Rysstad, og i morgen går turen videre til Vråda.

Les også
Runar sykler til Nordkapp for sin døde datter

Forventer sykkel-boom

Målet med turen er å samle inn midler til Barnekreftforeningen og forskning på kreft, et mål som betyr mye for lillesander Gro Berit Haatveit.

RØRT: Gro Berit Haatveit fra Lillesand blir rørt over hvor mange som lar seg engasjere av veldedighetslaget og kampen mot barnekreft.

Før turen til Nordkapp, som samlet inn vel 1,2 millioner kroner på egen hånd, hadde Team Rynkeby nasjonalt hentet inn over åtte millioner kroner til saken.

– Nordkappturen var en stor høydare, og gjør det enda større å gjøre noe for dem som har barn med kreft eller alvorlig sykdom. Jeg har flere barnebarn selv, og det slår meg at de kan bli syke de også, for barnekreft rammer blindt. Derfor synes jeg dette er så viktig, og jeg blir mer rørt for hvert år som går når jeg ser hvor mange dette engasjerer, sier Haatveit.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KLARE TIL DYST: Team Rynkeby Agder startet lørdagens tur utenfor barneavdelingen på Sørlandet sykehus Kristiansand. Nærmere ti lillesandere er med på laget.

Det var flere hundre som til enhver tid fulgte livesendingen av turen til Nordkapp. Haatveit og de andre på Team Rynkeby Agder har mottatt flere meldinger fra folk, som ønsker å være med på turen fra Oslo til Paris neste år.

– Rekordturen har absolutt gjort oss mer gira. De har gjort en enorm innsats, og det at så mange fulgte dem på livesendingene har økt interessen for både sykling og for saken. Det kan fort bli en boom neste år, sier Haatveit.

Skuggevik ble med på Nordkapp-turen for å samle inn penger til Barnekreftforeningen og minnes datteren Amalie (14), som i fjor måtte gi tapt for hjernekreften. Han ser tilbake på turen som et eventyr.

– Det at vi klarte å samle inn så mye – vi hadde håp om 250.000 kroner og fikk inn nesten en million mer – er helt utrolig. Jeg må klype meg i armen, for jeg kan ikke tro at det ble så bra. Det var virkelig et eventyr, altså, fantastisk moro, og nå blir det en flott tur med denne gjengen, sier Skuggevik.

Tar vare på hverandre

Turen fra Kristiansand til Stavanger er en erstatning for den årlige turen til Paris, som ble koronakansellert. Veldedighetslaget skal innom blant annet Kongsberg, Oslo og Kragerø før ankomst i Stavanger. Det blir over 1.000 kilometer til sammen.

– Jeg ser veldig fram til dette. Så lenge det ikke ble noe av Paris-turen, er jeg glad vi fikk til et alternativt opplegg i Norge, i likhet med flere andre lag i rynkebybevegelsen. Det viktigste for oss er å reise midler til forskning på barnekreft. For å få til det må vi vise oss fram og vise at vi har gode støttespillere og sponsorer i ryggen, og da er vi nødt til å være på veien. Nesten hele Agder-laget er med, og det er kjempebra, sier Geir Jenssen.

STILTE OPP: Helsepersonell med norske flagg ønsket syklistene farvel og god tur.

På grunn av koronasituasjonen har ikke alle på laget fått trent like mye. Jenssen forsikrer at alle vil bli tatt godt hånd om.

– For de fleste blir dette en grei tur, selv om det er flere høydemeter enn Oslo-Paris. Noen har kanskje sykla litt mindre de siste månedene, men vi skal sykle sammen som lag og ta godt vare på alle. Vi plukker opp flere andre rynkebylag på veien, og håper på å få møte de store sykkelstjernene i Stavanger, sier Jenssen.

Les også
Amalie (14) visste at hun skulle dø. Likevel fant hun styrke til å hjelpe andre barn
Les også
Syklet over 1.500 km: – en fantastisk tur
MANGE KJENTE FJES: I tillegg til mange lillesandere på sykkelsetene, er det også kjente fjes i støtteapparatet. Blant dem Leif Vagle, her til venstre i grå hettegenser.
STARTEN: Lørdag klokken 09 gikk starten. Den første dagen er allerede over. Laget kom i sekstiden lørdag fram til Rysstad, og i morgen går turen videre til Vråda.