IRRITASJON: Én ting mener bilister er særlig irriterende med andre i trafikken. Foto: Shutterstock

Irriterer du deg over dette i trafikken? Da er du ikke alene

(Agderposten) Bruk av blinklys, råkjøring, feil bruk av fjernlys eller mørke baklys? Særlig én ting irriterer oss i trafikken.

Et klart flertall svarer at det som irriterer dem mest i trafikken, er manglende bruk av blinklys. Det går frem av en undersøkelse Infact har gjennomført for NAF.

Av de spurte svarer 51,3 prosent av mennene og 51,7 prosent av kvinnene at det er dette som får det til å koke mest innvendig.

– Blinklysene bruker vi til å kommunisere med andre på veien. Det er derfor ikke rart at manglende bruk av blinklys irriterer oss, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, i en pressemelding.

Han påpeker videre at det er viktig å bruke blinklys for å vise andre trafikanter hvor du skal. Gjør du ikke det, skaper det både irritasjon og potensielt farlige situasjoner på veiene.

Foruten manglende bruk av blinklys irriterer dette oss:

• Manglende bruk av blinklys: 51,5 prosent

• Møtende bilister som ikke skrur av fjernlys: 22,1 prosent

• Biler med kun ett nærlys: 7,5 prosent

• Mørke baklys i tuneller og i mørket: 6,7 prosent

• Feil lysbruk som bruk av parklys eller avskrudd lys: 5 prosent

Artikkelen fortsetter under annonsen.

• 7,3 prosent vet ikke

Sødal kommenterer andreplassen på listen slik:

- Skrur du ikke av fjernlysene, blender du de som kommer i motgående fil. De ser rett og slett ingenting i den retningen de skal. Så skru av fjernlysene i tide.

Mørke lyspærer gjør det vanskeligere å se kjøretøyene, så få den skiftet, lyder oppfordringen videre.

Basert på tilbakemeldingene til NAF mener Sødal det er overraskende at kun 6,7 prosent svarer at det er mørke baklys i tunneller og i mørket som irriterer dem mest.

- For å unngå mørke baklykter er det to ting du kan gjøre. Enten stiller du lysbryteren i bilen på auto, eller du stiller den på full belysning, forklarer Sødal.