Arve Lindvig fra Vest-Agder-museet viser hvordan programmet «Digitale bilder i Agder» (DBA) fungerer for den nye fotogruppen ved museet, Trygve E. Tønnesen, Jostein Blokhus, Svein E. Aslaksen og Niels Damgaard.
Arve Lindvig fra Vest-Agder-museet viser hvordan programmet «Digitale bilder i Agder» (DBA) fungerer for den nye fotogruppen ved museet, Trygve E. Tønnesen, Jostein Blokhus, Svein E. Aslaksen og Niels Damgaard. Foto: PRIVAT

Bevarer historiske bilder

En gruppe fotokyndige frivillige er nå i gang med å digitalisere gamle lillesandsbilder. Lillesand kommune oppfordrer alle som sitter på gamle bildesamlinger om å gå til museet med dem.

 INNSENDT BIDRAG

Omsider er det kommet gang i registrering og profesjonell digitalisering av gamle bilder fra Lillesand i en ny, sikker og etter hvert søkbar database. Lillesand by- og sjøfartsmuseum er initiativtaker til dette, og har opprettet en fotoregistreringsgruppe av særdeles kompetente frivillige. Bildene vil nå registreres under DBA, digitale bilder i Agder, som sorterer under Vest-Agder-museet. Det betyr at bildene blir offentlige for alle.

Bevares for fremtiden

Det finnes bilder fra gamle Lillesand på Facebook og andre steder, så som for eksempel «Tidsmaskinen», men de har ikke den sikkerhet og organisering som kreves for å oppbevare bilder til «evig tid» uten å miste kvaliteten.

I Lillesand har vi ikke vært gode til å ta vare på gamle bilder. Noen husker med forferdelse at glassplater fra byens første fotoatelier ble knust og kastet på sjøen. Historiske bilder var ikke av interesse. Nå, derimot, oppdager flere og flere hvor verdifullt det er. Plutselig husker du hvordan det så ut i din barndom, og du forstår utviklingen av byen. Du ser hvordan gjeldende moter har avspeilet seg i lokale varianter og hvordan nye oppfinnelser setter nye merker i gatebildet, om det er fremkomstmidler eller strømkabler.

Museet har fått god hjelp av IT-avdelingen i Lillesand kommune, ved Andreas Brovig, til innkjøp av profesjonelt utstyr til bildebehandlingen. En del brukte kontormøbler er funnet på Rådhuset. Annet utstyr, som for eksempel lisenser og programmer, har museet måttet kjøpe på sitt eget, trange budsjett, men det søkes om støtte til dette. Hør, hør – dere som har mulighet til å hjelpe!

Har du bilder?

For alle som sitter på bildesamlinger fra Lillesand kommune, kommer nå oppfordringen om å gå til museet med dem. Her vil de bli skannet profesjonelt og oppbevart for fremtiden. Museet behøver ikke å overta bildene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fotograf Trygve E. Tønnesen er leder av fotogruppen, godt assistert av Jostein Blokhus, tidligere journalist i Fædrelandsvennen. Andre registranter er Niels Damgaard, med bakgrunn fra biblioteksregistrering, IT-spesialist Svein E. Aslaksen og journalist Anne Marta Svendsen fra Lillesands-Posten. Vår kjente byfotograf Helge Haldorsen vil komme med etter hvert. Han har selv stått for innsamling av bilder fra sin 40-årige karriere i byen, og har storsinnet stillet hele samlingen til disposisjon for museet og dermed med tiden også for alle gjennom DBA.

Museet skal til sommeren ha utstilling med gamle lillesandsbilder, så her vil gamle fotografiske klenodier bli høyt verdsatt.

Anne Sophie Høegh-Omdal

Lillesand By- og Sjøfartsmuseum

.

Les også: