En liten del av den populære emigrasjonsutstillingen på Lillesand by- og sjøfartsmuseum står utstilt på Lillesand senter.
En liten del av den populære emigrasjonsutstillingen på Lillesand by- og sjøfartsmuseum står utstilt på Lillesand senter.

Junaiten på senteret

På Lillesand senter skal den amerikanske nasjonaldagen markeres med «drive in»-kino, Kjell Elvis, Amcar-parade og utstilling, samtidig som boken «Junaiten i Lillesand» lanseres.

4. juli lanseres Junaiten i Lillesand, ei bok om emigrasjonen til Amerika.

I forbindelse med boklanseringen har Lillesand by- og sjøfartsmuseum og Lillesand senter samarbeidet om å lage en miniutstilling om lillesandere i USA på senteret.

Junaiten i Lillesand

Blant objektene i miniutstillingen er kjoler Jacqueline Kennedy har brukt, Barbie-dokker fra 1960-tallet, amerikanske bilskilt og fotografier.

– Gjenstandene hadde vi, så det var en enkel sak å stelle i stand utstillingen, sier museumsbestyrer Anne Sophie Høegh-Omdal ved Lillesand by- og sjøfartsmuseum.

Alle gjenstandene var en del av den populære Junaiten-utstillingen på Lillesand by- og sjøfartsmuseum i 2012. Den ble også startskuddet på arbeidet med boka, som blant annet Anne Sophie Høegh-Omdal, Merete Heldal, Kirsten Heldal og redaktør Kari Michelsen står bak.

Spontan idé

Ideen om en miniutstilling på senteret er ikke gammel.

– Det var en veldig spontan idé. Jeg tror vi tenkte på det først for en måned siden, sier Høegh-Omdal.

– 4. juli er en perfekt dag å gjøre folk oppmerksom på boka, sier senterleder Anne Helene Giljebrekke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ved monteren blir det servering av jordbær og boksalg.

– Jeg synes utstillingen har blitt veldig lekker. Det er viktig for oss å ha tette bånd til det som skjer i byen, og vi er veldig glade for at museet stilte gjenstandene til disposisjon, sier Giljebrekke.

I tillegg til lansering på senteret, blir det også et opplegg på bokhandelen i byen.

Giljebrekke tror miniutstilling og markering av 4. juli vil fenge lillesanderne.

– I Lillesand er det en massiv interesse for USA og amerikansk kultur, noe «Junaiten i Lillesand»-utstillingen viste i 2012, sier Giljebrekke.

Utendørs bilfilm

4. juli, som også er den amerikanske nasjonaldagen, skal markeres med «drive in»-kino og parade med amerikanske biler fra byen til Lillesand senter.

Kjell-Elvis er også invitert, og forfatterne av boka «Junaiten i Lillesand» skal fortelle om emigrasjonen i forbindelse med «drive in»-kinoen.

Kinovisningen er et samarbeid mellom senteret, eTeateret og bygdekinoen, og filmen som vises er klassikeren «Grease» fra 1978.

– Vi trenger fortsatt flere frivillige til å hjelpe oss med parkering og servere popkorn. Jeg tror det blir ganske fullt, sier Giljebrekke.