Ronald Jakobsen karakteriseres som en førsteklasses akt-tegner og har flere aktbilder med på sommerutstillingen.
Ronald Jakobsen karakteriseres som en førsteklasses akt-tegner og har flere aktbilder med på sommerutstillingen.

Vart, vakkert og stemningsfullt

For over 20 år siden hadde de en utstilling sammen. Nå er Barbro Raen Thomassen og Ronald Jakobsen tilbake i Meta Hansens Hus med årets sommerutstilling.

– Nå gjør vi comeback, smiler Barbro Raen Thomassen.

Hun stiller ut skulptur, tegning og foto. Sammen med Brynjulv Rosenberg i Lillesand kunstforening pakker hun ut en skulptur og setter den varsomt på plass. Skulpturen er en frøkapsel, en deformert frøkapsel Barbro fant i hagen sin.

– Det er en ettårig valmuetype. Den ville ikke åpne seg, sier Barbro Raen Thomassen.

Frøkapselen er hogd ut i italiensk marmor fra Carrara, som er et område med veldig høyt fjell. Det er tatt ut marmor derfra i årevis. Skulpturen av frøkapselen er i en størrelse som er håndterbar for kunstneren selv, med litt bærehjelp.

– Det er hardt arbeid, men med gode meisler og god hammer er marmor håndterbart.

Barbro Raen Thomassen og Brynjulv Rosenberg setter på plass frøkapselen, en skulptur som er hogd ut i italiensk marmor.
Barbro Raen Thomassen og Brynjulv Rosenberg setter på plass frøkapselen, en skulptur som er hogd ut i italiensk marmor.
Barbro Raen Thomassen
Barbro Raen Thomassen
Stemningen er kanskje det viktigste i bildet, mener Ronald Jakobsen.
Stemningen er kanskje det viktigste i bildet, mener Ronald Jakobsen.

Forstørrede bær

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De fem største skulpturene til sommerutstillingen har Raen Thomassen laget på Johansen Monumenthoggeri i Skjeberg. Der kommer billedhuggere fra hele Norge, og der får man den hjelp man trenger til å skjære og gjøre grovarbeidet. Torsdag kom Barbros skulpturer med spesialtransport til Meta Hansen huset.

– Jeg har arbeidet veldig mye innenfor den botaniske verden. Disse skulpturene er fem bær som er forstørret. Det er et blåbær, et tyttebær, et einebær, et araniabær og et barlindbær som er hogd ut. Jeg har også hogd ut ni sommerfuglegg. Mange tenker på farger når de tenker på sommerfugler. Sommerfugleggene er så små, en ser dem nesten ikke, men de har fantastiske former. Det er et ufattelig mangfold på formene, forteller Barbro Raen Thomassen.

Det var Jorunn Årstøl Stålsett som for flere år siden spurte Raen Thomassen om hun hadde undersøkt sommerfuglegg. Det gikk noen år før hun tok opp ideen. Nå har hun jobbet med eggene siden desember og frem til påske.

– Disse skulpturene har aldri vært vist noe sted før, sier Barbro.

Fars herbarium

For et års tid siden ble Raen Thomassen og Ronald Jakobsen spurt om de kunne tenke seg å være årets sommerutstillere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Alle skulpturene har jeg laget det siste året. Tegning og foto som jeg stiller ut har jeg arbeidet med siden 2012, forteller Barbro.

Tegning og foto til utstillingen er laget med utgangspunkt i herbarium etter Barbros far. Herbarium er en samling planter/blomster som er presset, tørket og merket med sine latinske navn.

– Det er så skjøre ting. De er fra slutten av 40-tallet/begynnelsen av 50-tallet. Min første innskytelse var å kaste dem, men det er fine ting å arbeide med. Jeg har jo jobbet veldig mye med frø de siste 15 årene. Min far døde i 2011, og samlingen lå der en god stund før jeg begynte å bruke den. Det var en del av sorgprosessen. De siste par årene har jeg brukt dem, forteller Barbro Raen Thomassen.

Lysets maler

Ronald Jakobsen stiller ut maleri og tegning.

Han husker tilbake på utstillingen han og Barbro Raen Thomassen hadde på Meta-huset for rundt 23 år siden som en hyggelig opplevelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi har snakket om det noen ganger at vi skulle få det til igjen.

De to lokale kunstnerne har vært knyttet til Lillesand i mange år. Jakobsen bor i Lillesand mens Raen Thomassen flyttet til Birkenes for noen år siden. De er begge utdannet ved Kunstakademiet i Bergen.

Jakobsen er kjent for sine stemningsfulle bilder. Han karakteriseres som en lysets maler med en finstilt og avstemt fargepalett. Det er mange år siden sist han stilte ut i Lillesand. Hans siste utstilling var i Oslo i 2010, året før stilte han ut i Galleri BI-Z i Kristiansand.

– I Oslo kom det veldig mange fra Lillesand åpningen, og det var utrolig hyggelig. Alle bildene med Lillesand-motiver gikk med en gang, sier Ronald Jakobsen.

– Jeg har hatt mye problemer med senebetennelse i en skulder. Det går litt bedre nå med fysioterapi og trening, men jeg har vært nødt til å låne inn litt bilder privat for å få til utstillingen, forteller Ronald.

Aktbilder

Lillesand kunstforening har spurt Jakobsen mange ganger om å stille ut, og mange lillesandere venter spent på å få se de nye arbeidene hans på sommerutstillingen.

– Jeg vektlegger omtrent de samme verdiene i bildet som tidligere. Stemningen er kanskje det viktigste, forteller Ronald Jakobsen.

Hans motiver fra Saltholmen har alltid vært svært populære, og i Meta-huset finner en noen bilder med motiv derfra. Brekkestø, det gamle sykehjemmet på Kaldvell og hus i Lillesand sentrum er andre motiver. Ronald Jakobsen er en førsteklasses akt-tegner, og har med en del aktbilder på utstillingen.

– Jeg har også en del bygninger, og så har jeg oppdaget Jæren-landskapet, sier Jakobsen.

Han liker imidlertid best å ha motivene sine i nærmiljøet.

– Jeg må stadig oppsøke motivet og ta nye bilder av det.

Ronald har aldri jobbet i veldig stort format. Det har han heller ikke gjort denne gang.

– Endring i arbeidsforhold og skulderplager har gjort at jeg ikke har kunnet jobbe i så stort format, men det er ikke så stor forskjell fra tidligere.

Sommerutstillingen åpner i morgen lørdag og blir hengende til 20. juli.