Trygve Raen har selv vært i Nigeria og presentert solenergi-lampen. Han forteller om en god mottakelse.
Trygve Raen har selv vært i Nigeria og presentert solenergi-lampen. Han forteller om en god mottakelse.

Solenergi til Afrika

Fra sin bolig på Solgård leder Trygve Raen firmaet BTG – et norsk selskap som tilbyr solenergiløsninger i Kamerun og Nigeria. Nå innleder selskapet et samarbeid med Frelsesarmeen for å nå ut til dem som trenger det mest.

– Målet er at minst 20.000 skolebarn i Nigeria og Kamerun skal få en sikker, rimelig og fornybar lyskilde i løpet av 2017, forklarer Trygve Raen, som er glad for at firmaet han eier og driver sammen med Arne Knudsen kan gjøre en innsats ut over det rent forretningsmessige i samarbeid med Frelsesarmen i den nigerianske byen Ibadan for å tilby sol-lampen til dem som trenger det mest.

Solenergi

Det var mens de begge jobbet for firmaet TTS at Arne Knudsen og Trygve Raen ble kjent med hverandre.

– Jeg var daglig leder i Kristiansand, mens Arne hadde bygd opp og sto i spissen for TTS i Kina. Vi bestemte oss for å bytte bransje og gjøre noe nytt sammen innen solenergi og med Afrika som satsingsområde, forteller Raen, som er økonom og styrer firmaet fra sin bolig på Birkeland. Sammen med lokalt ansatte i Nigeria og Kamerun har han ansvar for salg og markedsføring, mens Arne Knudsen fra sin base i Shanghai leder har ansvaret for logistikk, produktutvikling og produksjon sammen med BTGs kinesiske ansatte.

– For meg er dette helt perfekt. Jeg synes det er fint å vise at det er mulig å lede et internasjonalt selskap fra Birkeland, og så er det veldig gøy å kunne jobbe i Afrika. Jeg har jo bodd der i mange år og at vi handler med produkter som har et viktig miljøperspektiv kompletterer det hele. Det føles godt både å kunne gjøre business og samtidig gjøre noe som er godt for de regionene vi jobber i, sier Raen, som kan fortelle at deres solenergiprodukter har fått en god mottakelse og at det er bygd opp salgsavdelinger både i Nigeria og Kamerun.

Veldig mange steder er det ikke utbygd strømnett og der de har strøm er leveransene veldig ustabile.

Arne Knutsen.
Arne Knutsen.
De ansatte ved kontoret i Shanhai
De ansatte ved kontoret i Shanhai
Bisong Mathias (salgsrep), Akinwale Morenikeji
(salgsrepr) og Goni Soulemanou (stedlig BTG represesentant).
Bisong Mathias (salgsrep), Akinwale Morenikeji (salgsrepr) og Goni Soulemanou (stedlig BTG represesentant).
Trygve Raen styrer firmaet fra Solgård på Birkeland.
Trygve Raen styrer firmaet fra Solgård på Birkeland.
Panelet gir lys i fire timer.
Panelet gir lys i fire timer.
Trygve Raen har selv vært i Nigeria og presentert solenergi-lampen. Han forteller om en god mottakelse.
Trygve Raen har selv vært i Nigeria og presentert solenergi-lampen. Han forteller om en god mottakelse.
Staben i Nigeria har tro på leselampene.
Staben i Nigeria har tro på leselampene.

– Jeg opplevde det selv da jeg var i Ibadan. Hver eneste dag gikk strømmen. Det kunne være fra fem-ti minutter til to-tre timer. Det var veldig uforutsigbart, sier Raen, som også legger vekt på miljøperspektivet. Dagens begrensede kraftproduksjonen er i hovedsak er basert på fossile energikilder og frem til nå har strømaggregat basert på fossile brennstoff, slik som diesel, samt olje-lamper vært de rådende alternativene

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samarbeid med Frelsesarmeen

BTG leverer flere ulike produkter, fra store anlegg til mindre solcelle-lamper som kan gi leselys i fire timer med fullt lys og enda lenger med noe lavere lysstyrke. Det er dette produktet man gjennom en fundrising nå vil spre via Frelsesarmeen (Salvation Army) i Nigeria.

– Dette er en litt annerledes førjulsaksjon. Salvation Army tente på ideen om å distribuere slike solcelle-lamper til dem som trenger det, men ikke har råd til å koste det selv. For oss i Norge er ikke en hundrelapp så mye, men i Nigeria er det ikke alle som klarer det. Konseptet er at folk kan kjøpe en lampe til seg selv eller gi et beløp som så blir vekslet inn i lamper som vi overlater til Salvation Army som igjen vil distribuere disse til dem som trenger det mest. Vi sender dem i containere sammen med våre andre produketer, slik at distribusjonskostnadene holdes på et minimum, forklarer Raen, som opplyser at det er bygd opp en egen innsamlingsside for dette førjulsprosjektet.

Innsamlingsmålet er 200.000 kroner i førjulstiden og meningen er å nå ut til de som trenger det mest.

– Det er Salvation Army som fullt og helt skal fordele dem, forklarer Raen, som håper at fundrisingen gjør at man kommer i mål slik at 20.000 nye skolebarn kan få leselys.

Garanti

BTG er i hovedsak et grossistselskap, men har tatt noen initiativ direkte mot sluttbruker med det formål å kutte fordyrende mellomledd og sikre sluttkunden et mest mulig rimelig produkt. Blant annet har firmaet samarbeidet med skoler for å tilby solcelle-lampe til elever, foreldre og ansatte til grossistpriser.

– Solenergi er i stor vekst i Afrika, men det er et veldig prissensitivt produkt. Vi satser på å levere produkter som er konkurransedyktig i pris. Det klarer vi selv om vi også har garanti, noe som er litt spesielt i dette markedet, forteller Raen, som synes det er spennende å jobbe med det afrikanske markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men det er jo veldig annerledes enn lille Birkeland. Ibadan er en millionby. På en time når vi 15 millioner mennesker. Forretningskulturen er litt annerledes og vi møter utfordringer som er litt annerledes enn her til lands. Det fungerer imidlertid og jeg har selv vært med på presentasjoner så jeg vet at produktene våre slår an, sier Trygve Raen, som kan fortelle at firmaet av sikkerhetsmessige grunner har valgt å sette bort regnskap og revisjon til eksternt firma.

– Det koster litt, men det er slik vi må gjøre det når vi som utenlandsk selskap går inn i dette markedet. Det er trygt og så er det positivt at vi kjøper tjenester i det landet vi er i, mener Raen, som foreløpig ikke har noen planer om å satse i Norge med BTG-produktene.

– De produktene vi har utviklet er tilpasset behovet på det afrikanske markedet. Men i forbindelse med den fundrisingen vi nå kjører så selger vi et parti til inntekt for prosjektet, sier Raen, som selv har brukt lampen som reiselampe.

– Den er velegnet til formålet og for eksempel på campingtur. Det er en trygg, sikker og miljøvennlig nattlampe og så er det bare å lade den opp igjen dagen etterpå, smiler Raen.

thor@lp.no