– Jeg har jobbet i fotballforbundet i tre år med ulike U-landslag og da blir man jo kjent i miljøet. Samtidig er det ikke så mange idrettsleger rundt om i Norge, så da ringte landslagstrener Hege Riise meg i desember om å bli med på laget, forteller Trygve Hunemo.

Ifølge ham selv var det ikke en selvfølge at han skulle takke ja til jobben selv om han har en spesialistutdanning innen idrettsmedisin.

Med en fulltidsjobb som fastlege og over 1.000 lillesandere på listen krever det nemlig sin mann å takke ja til en ekstrajobb som i utgangspunktet inkluderer 120 reisedøgn i året. Spesielt når man er familiefar i tillegg.

– Når man er litt fotballglad, så synes man jo at det livet er gøy. Når man ikke spiller like mye fotball selv lengre, så har jeg savnet den «triggingen» og det er det på landslaget. Samtidig liker jeg profesjonalitet og at ting er satt i system og at spillerne får god oppfølging, men jeg måtte ta noen runder hjemme først, humrer han.

For å lette litt på arbeidsmengden og antall reisedøgn har han gått inn i det medisinske apparatet med en til. Dermed deler de på ansvaret og reisingen.

IDRETTSMEDISIN: I tillegg til legeutdanningen har Hunemo spesialisert seg innen idrettsmedisin. I tillegg til dette har han utdannet seg som fysioterapeut. Foto: Privat

Stort ansvar

Selv har Hunemo spilt fotball aktivt i en rekke år. For hans egen del toppet fotballkarrieren seg med spill i 1. divisjon (Obos-liga) for Kjelsås.

Nå får han ta del i arbeidshverdagen til noen av verdens beste spillere - hvis ikke den aller beste i Ada Hegerberg.

– Hvordan er det å jobbe med noen av verdens beste utøvere? Hvordan er det å være i et slikt miljø?

– De er på en måte helt vanlige folk som synes det er gøy med vanlig ting, men de aller fleste av dem tenker jo på dette som jobben deres. Dermed legger de mer sjel i det å gjøre ting riktig. Vi måler jo hvor mye de svetter under kamp, hvor mye sportsdrikk hver trenger og sørger for riktig type kost. Vi har jo med egen kokk og ernæringsfysiolog som sørger for at alle får i seg riktig mat.

– Jeg har jo et apotek med meg på tur

Med ansvaret for den medisinske behandlingen av noen av Norges største idrettsstjerner er det mange ting som må kartlegges nøye.

Potensielle skrekkscenarioer må også tas høyde for i tilfelle det skulle oppstå.

– Det verst tenkelige er, slik vi en sjelden gang har sett, hvis man opplever en hjertestans på banen. Der og da blir jo det en del av jobben, men hvis det skjer så er det krise for alle sammen: Spilleren, medspillere, familie og alle millionene som ser på TV.

– Ellers er det å gjøre en eventuell dopingfeil som er min skyld. Slikt skal ikke skje, men vi har sett i avisene at det har skjedd tidligere.

– Du har kontroll på alt av leppekremer, altså?

– Ja, og der har vi en enkel regel: Vi kjøper ingenting i utlandet. Alt kjøpes ved norske apoteker og jeg går gjennom og sjekker alt før det tas i bruk. Jeg har jo et apotek med meg på tur.

ENGASJERT: Hunemo har også spilt i Kenyansk toppfotball for Mathare United - et prosjekt han også i ettertid har engasjert seg i. Foto: Håkon Raa

Revansjelystne landslagskvinner

20. juli braker årets store begivenhet løs.

Da sparkes nemlig fotball-VM i gang når Norge møter New Zealand til dyst i åpningskampen i Auckland.

– Det blir veldig spennende. For det første blir det spennende for laget, som er delvis nytt og har en ny trener i Hege Riise. Vi har også hatt en del skader på nøkkelspillerne, men flere av dem er allerede på vei tilbake, forteller Hunemo og legger til:

– Jeg føler vi har en ganske grei gruppe, så sluttspillet kan bli veldig spennende.

I fjor røk Norge ut av EM i gruppespillet etter blant annet å ha tapt 8–0 mot vertsnasjonen England. For de norske landslagskvinnene er dette det største tapet noensinne.

Hunemos inntrykk er at det er en revansjelysten gruppe som sikter seg inn mot sluttspillet i VM.

– De er spillesugne og har en litt ny giv. De virker motiverte og en del av de drevne har vært litt ute av sine klubblag, men den siste tiden har flere av dem spilt, slik som kaptein Maren Mjelde i Chelsea. Det er en god gruppe å være med.

– Blir det et bedre mesterskap under årets VM enn i fjor?

– Det er jeg sikker på. Det er en ganske annerledes spillestil og måte å være på nå enn hva tilfellet var i fjor.

PROFESJONELT: Med seg på tur har Hunemo et lite «apotek» med seg. Her fra garderoben under kampen mot Frankrike tidligere i år. Foto: privat