Men dette er like mye en pris tilbake til klubben i mitt hjerte, Lillesand IL, og alle de gode menneskene som har inspirert meg, tatt vare på meg og utstyrt meg med de gode verdiene som har preget mitt virke i den norske fotballbevegelsen i over 50 år.

Ved inngangen på 1970 tallet fikk jeg ta del i turn og barneidretten i Turnhallen under kyndig veiledning med trygge voksne og instruktører som Svein Aslaksen og Kai Aas Hansen med flere.

Når den nye idrettsplassen ble åpnet i Holta stod fotballgruppa klar til å ta imot oss, unge håpefulle. Og proppet oss med glede, lek og moro. Og masse drømmer. Inn i 11 fotball på Lillegutt B under trygt trenerskap med Øyvind Johansen. Variasjon med friidrett i skogene på Holta med Carl Jon Hansen og Leif Thorbjørn Ribe. Og etterhvert skileik i Holta og i Gåsebakken. Livet var herlig! Ikke noe pes og stress. Bare lek og morro med kompiser og skolekamerater.

Men fotball var gøyest! Her spilte vi i skolegården på Borkedalen, spilte løkkefotball over hele Lillesand uten voksen innblanding, lurte oss inn på gressbanen på Holta helt til vaktmester Egil Kristensen skremte oss vekk. Egil hadde autoritet, men han var fair!

Og vi vokste oss til og fikk mer ambisiøse ledere og trenere rundt oss. Johan O eller Joffen Fossli var den som satt standarden, godt etterfulgt av Jørgen Bakkemoen, Ivar Berntsen, Ragnar Jensen og Kjell Lia. De ville ha LIL fotballen på kartet. Kjell Gunnufsen og Willy Sandberg var våre helter i 4. divisjon i 1974/75, og eliteserielaget Os kom til byen for å møte LIL. Det var kiosk på Holta og Lillesand luktet fotball. Tippekampene var kommet på tv. Vi fikk referanser og helter. Og fikk favorittlag i England. Vi kjøpte Bladet Shoot på Narvesen hos Sonny eller hos Carl hansen tobakk i Strandgata!

LIL drar til Danmark for internasjonal matching. I 1978 reiser tre aldersbestemte lag til Gøteborg og Gothia cup i egen buss og bor på Lundby gymnasium i idrettshall. Vi er ute i den store verden, kjøper godis, kinaputter og lurer oss inn på porno film. Hvilken spennende tid!

Og spillere fotball turnering mot lag fra hele Europa.

Teddy Moen har alltid vært opptatt av fotball og lese seg opp. Foto: Arkiv

I Aust Agder er det bare fk Jerv som kan konkurrere med LIL. Vi er stolte fra å komme fra Small Sand City! Og i 1978 skaper joffen og Kåre Hansen fra Birkenes IL sørlandscupen. Og setter LIL ytterligere på det norske fotball kartet. Byen syder av fotball glede og det inspirere oss noe voldsomt! Men lederne vil mer, og strekker oss. Det gir løft og bedre anlegg for trening og kamp.

Parallelt kommer Kåre Michalsen og Tove hjem fra utlendighet i Oslo og starter opp håndballen i den nye møglestuhsllen. Og skaper nye møteplasser og miljø. Og kan lære oss mye om spillet og forventningene til å prestere. Frisør Georg Nilsen starter judoen på Brentemoen skole, og da er vi selvfølgelig med! Hvilke variasjon og bredde.

Men fotballen er pri 1 og under Kjell Fosseli får jeg min A lags debut som 16 åring på Holvika kunstgress. Og spiller på A laget til jeg reiser som 20 åring til Oslo og studier på Norges idrettshøgskole fra 1986-1990.

Dette var mine formative år, som la grunnlaget for at jeg fra og med 1994 gikk inn i rollen som profesjonell fotballtrener. Og senere fotballadministrator frem til i dag. En karriere på 30 år i bransjen. Som idag gjør at jeg er generalsekretær i Norsk Fotballtrenerforening. En interesseorganisasjon med over 3.000 medlemmer som har et ry på seg som en av Europas fremste i sitt slag. Noe som jeg har brukt masse tid på, investert voldsomt i, men som aldri har gitt meg mer enn glede!

Det er møtene med menneskene i inn og utland gjennom et livsløp, som har gjort meg til den jeg er. Men det er Lillesand og LIL som har vært havnen min, som ga meg dette gode og lykkelige livet!

Dette er jeg evig takknemlig for, og jeg elsker byen min over alt på jorden, stedet, historien og menneskene der!

For meg og min familie er dette viktige å dele, for ingen er større en det lokal miljøet man kommer fra og de voksne rundt seg lokalt som aldri kan gjøre det godt nok for lokale unger som også en dag skal vokse opp og utvide byens arv og DNA. Hvor vi alltid må huske at vi står på skuldrene på generasjoner av innbyggere i Lillesand som har vært opptatt av å utvikle et trygt og godt lokal samfunn, som er i stand til å løfte frem gode mennesker og ledere! Tusen takk!

Teddy Moen

Teddy Moen har vært tilbake ved Lillesand Ungdomsskole ved flere anledninger også sammen med fotballpersonligheter. Han liker å gi noe tilbake til lokalsamfunnet han setter så høyt. Foto: Teddy Moen
Da Teddy Moen flyttet til Oslo fikk han Egil Drillo Olsen som lærer. Det ble startet på et langt vennskap. Foto: Privat