Tirsdag ble Petter N. Toldnæs begravet fra Lillesand kirke. Det ble en sterk, varm og følelsesladet seremoni. Mange møtte opp for å ta et siste farvel.

Lillesand kirke har 490 sitteplasser, men tirsdag var ikke det nok. Flere fulgte seremonien stående, enten i bakkant av kirkerommet, eller fra sakristiet.

– Vi vil huske Petter som den hedersmannen han var. All den omsorgen og omtanken som folk har vist siden fredag 5. mai viser hvor godt Petter var likt. Vi lyser fred over Petters minne, sa sokneprest Frode Fjeldbraaten fra talerstolen.

I 2009 giftet Petter Toldnæs og Lars Emil Nielsen seg på rådhuset.

– De ville helst ha forbønn for ekteskapet her i kirka, men kirka var ikke klar ennå. Og denne kampen tok Lars Emil den emosjonelle siden av, og Petter argumenterte kognitivt for hvorfor dette burde være lov. Kampen er nå vunnet. Og Lars Emil er glad for at dette store rommet også er deres, fortalte Fjeldbraaten.

Flere taler

Partileder i Venstre, Guri Melby, var til stede, sammen med blant andre partifellene Abid Raja, Sveinung Rotevatn og Ingvild Wetrhus Thorsvik.

– I dag tenker vi først og fremst på familien, og ikke minst dine barn, som du ofte snakket om, og som du satt så inderlig høyt. Du gav oss så mye, Petter. Og det er veldig rart å tenke på at du ikke skal gi noe mer. Men jeg lover at vi skal ta vare på arven etter det. En arv som handler om frihet, om åpenhet, om toleranse og om aksept. Tusen takk for den tiden vi fikk sammen. Hvil i fred, kjære gode Petter, sa Melby i talen.

Foto: Christian Nørstebø

Det var flere som ønsket å dele ord med forsamlingen. En nevø av Toldnæs leste opp diktet «Ode til», av Trygve Skaug. Ordføreren i Grimstad, Beate Skretting, holdt tale sammen med kommunedirektør Magnus Mathisen.

– Vi er mange som har lært mye av Petter. På vegne av Grimstad kommune og vårt kommunestyre vil jeg uttrykke stor takknemlighet for alt det Petter har bidratt med, både som kommunalsjef og kommunikasjonssjef. Også vil jeg takke for et nært og godt samarbeid og vennskap, preget av gjensidig tillit, respekt og åpenhet. Petter er dypt savnet, sa ordfører Skretting.

Mange kulturelle innslag

Mange lokale artister bidro med sang og musikk. Seremonien startet med at sopran Ingrid Vetlesen fremførte «Lascia ch’io pianga» av Georg Friedrich Händel.

Heidi Solheim sang «I keep dancing on my own», av Robyn.

Mot slutten av programmet i kirken kom «Friends United» opp og sang «Thats what friends are for». Bandet besto av venner av Petter og Lars Emil.

Mens kisten ble båret ut, fremførte Jørund Flaa sangen «Forever young», av Bob Dylan.

Petter N. Toldnæs valgte å avslutte livet 4. mai i år. Han ble 44 år gammel.

Toldnæs ble gravlagt ved Vestre Moland kirke. Etter begravelsen ble det invitert til åpen minnestund i hagen til Meta Hansen kulturhus.

Seremonien startet med at sopran Ingrid Vetlesen fremførte «Lascia ch’io pianga» av Georg Friedrich Händel. Foto: Christian Nørstebø
Holdt tale: Partileder i Venstre, Guri Melby. Foto: Christian Nørstebø
Heidi Solheim sang «I keep dancing on my own», av Robyn. Foto: Christian Nørstebø
– Vi vil huske Petter som den hedersmannen han var, sa sokneprest Frode Fjeldbraaten fra talerstolen Foto: Christian Nørstebø
Mot slutten av programmet i kirken kom «Friends United» opp og sang «Thats what friends are for». Bandet besto av venner av Petter og Lars Emil. Foto: Christian Nørstebø
Petter N. Toldnæs gikk bort torsdag 4. mai. Han ble 44 år gammel. Foto: Privat

Trenger du noen å snakke med?

Mental Helse kan nås på 116 123

Røde Kors kan ringes på 800 33 321

Kirkens SOS: 224 00 040