Lillesand By- og Sjøfartsmuseum presenterer gamle Lillesand-bilder:

Det er kommunevalg 11. september. Valg blir derfor tema for september-artikkelen.

Det som i dag er Lillesand kommune, var inntil 1963 tre kommuner: Lillesand, Vestre Moland og Høvåg. Kommunevåpenet med de tre ankrene symboliserer at de tre kommunene ble samlet til en kommune i 1963.

Bare menn hadde stemmerett i starten

Mellom 1850 og 1920 var det få som stemte ved stortingsvalgene, og enda færre ved kommunevalgene.

Fram til 1898 var det bare menn som kunne stemme, og de måtte være over 25 år og ha inntekt, formue og eiendom. Stemmerett for menn, uten betingelser, ble innført i 1898, men med krav om myndighetsalder.

Kvinner fikk stemmerett i 1901

I 1901 kunne kvinner for første gang stemme ved kommunevalg, og i 1909 ved stortingsvalg, men med betingelser om inntekt. I 1910 fikk kvinner stemmerett, uten betingelser ved kommunevalg, men med krav om myndighetsalder. I 1913 fikk kvinner stemmerett ved stortingsvalg. Det er verdt å merke seg at norske kvinner fikk stemmerett før kvinner i Danmark og Sverige.

I 1901 ble 98 kvinner valgt inn i Norges by- og herredsstyrer. Kun 12 var fra landkommuner. Det er interessant og ganske oppsiktsvekkende at to av dem var fra Vestre Moland kommune (nå Lillesand kommune): Augusta Heldal og Fredrikke Henschien. De hadde erfaring fra foreningsliv, styrer, råd og utvalg før de ble valgt inn i herredstyret.

Tre statsråder fra Lillesand

Vi kan være stolte av at menn og kvinner fra vår kommune har satt tydelige spor etter seg i politikken - både nasjonalt, regionalt og lokalt. Fellesnevner er at de har gått gradene, og startet opp i kommunestyret/bystyret. Tre politikere herfra endte til og med rundt Kongens bord som statsråder: Jens Isak Kobro, Helga Gitmark og Tine Sundtoft.

Jens Isak Kobro (1882-1967) født og oppvokst på prestegården i Lillesand, var forsvarsminister i en svært krevende tid for Norge, fra 1933 til 1935, i Johan Ludvig Mowinckels 3 regjering. Kobro representerte Venstre i to perioder på Stortinget 1931-1933 og 1934-1936.

Helga Gitmark (1929-2008) ble utnevnt til miljøvernminister i 1973, og var Norges første kvinnelige miljøvernminister. Hun satt i Lars Korvalds samlingsregjering, og representerte Senterpartiet.

Tine Sundtoft (1967- ) ble utnevnt til klima- og miljøvernminister i 2013 i Erna Solbergs regjering, og representerte Høyre.

Bruk din stemme

Kommunevalget nærmer seg, og det er både viktig og riktig å gi honnør til alle politikere, som velger å gjøre en innsats for fellesskapet og arbeide for saker de tror på. Det krever tid, nøyaktighet og politisk kløkt å velge riktig kurs for Lillesand fremover. Bruk den muligheten du har til å være med å forme Lillesands fremtid ved å stemme.

Godt valg!

Emma Elisabeth Vennesland

Foto: Privat

Bildet er hentet fra Lillesand By- og Sjøfartsmusuems side på agderbilder.no, hvor fotogruppen har digitalisert mer enn 3.000 bilder fra Lillesand.

Kilder:

Berit Eide Johnsen: Lillesands Historie 1850-1920

Lillesands-Posten

Valg.no

Regjeringen.no

Store norske leksikon

Wikipedia

Les mer om våre tre ministre:

Les tidligere utgaver av Månedens bilde: